Επιστροφή στο σχολείο με μάσκα. Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο. Αντιδράσεις

Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου με μάσκες για μαθητές και καθηγητές ενώ υπό συζήτηση είναι η ηλικία για την μάσκα.

Πλέον δεν θα βγαίνουν διάλειμμα στο προαύλιο όλα τα παιδιά μαζί, αλλά οι τάξεις θα βγαίνουν σε διαφορετικές ώρες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά έξω μαζί.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εξειδικευτούν οι οδηγίες για τα σχολεία, όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα εφοδιαστούν με ειδικά έντυπα και οδηγίες για την σωστή χρήση της μάσκας, ενώ το πρώτο μάθημα θα αφορά τον κορονοϊό.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι είναι υπό συζήτηση το από ποια τάξη θα πρέπει να φορούν τα παιδιά μάσκες, αν δηλαδή το μέτρο θα αφορά τα παιδιά του νηπίου και της πρώτης δημοτικού.

Η υπουργός εξήγησε ότι σε περίπτωση κρούσματος σε κάποιο σχολικό τμήμα, το τμήμα θα κλείνει και θα γίνεται τηλεκπαίδευση, όπως δηλαδή θα γίνεται και σε περίπτωση αυξημένων μέτρων προστασίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι υπάρχει πλήρες σύστημα τηλεκπαίδευσης το οποίο είναι έτοιμο, και θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών.

Σχολεία: Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις για την ηλικία χρήσης μάσκας

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου έχει ήδη εκδοθεί υπουργική απόφαση που προβλέπει το ίδιο σύστημα με αυτό της προηγούμενης εξεταστικής. Δηλαδή τα πανεπιστήμια έχουν την επιλογή μεταξύ διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα σχολεία έχει αρχίσει με την επιβεβαίωση από κυβερνητικά χείλη πως το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει όπως έχει ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Αφότου διευκρινίστηκε πως τα σχολεία θα ανοίξουν με πλήρη σύνθεση, με παρόντες δηλαδή όλους τους μαθητές, αλλά με όλους, μαθητές και καθηγητές, να φορούν μάσκες, αυτό που απομένει τώρα είναι από ποια ηλικία θα θεσπιστεί η υποχρεωτική χρήση της.

Όπως έχει πει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι συνθήκες και τα δεδομένα αξιολογούνται και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα. Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου». «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κ. Κεραμέως, διαβεβαιώνοντας πως το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο και για το ενδεχόμενο της τηλεκπαίδευσης.

Το διαφορετικό λόγω κορονοϊού σχολείο που θα υποδεχθεί φέτος τους μαθητές αποτυπώνεται και στις διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα στο προαύλιο όλα τα παιδιά μαζί, αλλά οι τάξεις θα βγαίνουν σε διαφορετικές ώρες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά έξω μαζί.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το άνοιγμα των σχολείων με παρόντες όλους τους μαθητές έχει προκαλέσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την ευχή να «μην αποβεί καταστροφική επιλογή» η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και χωρίς αυστηρότερες υγειονομικές προδιαγραφές εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός.

Οι δύο πρώην υπουργοί καταγγέλλουν «προφανή υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success story που ήδη έχει καταρρεύσει» και «υποκριτική επίκληση της δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, στο βαθμό που αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση».

«Ο τραγέλαφος ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης των σχολείων χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και την επίμονη μετακύλησης της πραγματικής της ευθύνης στους πολίτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κάνουν ορθή χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους. Όσο καλά τα πήγαμε στην πρώτη φάση του κορονοϊού, τόσο άσχημα τα πηγαίνουμε τώρα στη δεύτερη φάση» επεσήμανε  ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

 

 

 

madata.gr