Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου: Τι συζήτησαν για την λειτουργία των Εκκλησιών στις γιορτές

Tο απόγευμα της Δευτέρας (14/12) πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε  τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, δεν υπάρχει διαφωνία τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες λειτουργίες ακόμα και 4 για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών και 2 κυλιόμενες τα Θεοφάνεια, όπου θα μπορέσει να μοιραστεί σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και σε συσκευασία αντίδωρο.

Ενώ συμφωνήθηκε να μην γίνει αγιασμός υδάτων σε εξωτερικούς χώρους για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Τέλος ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τελεστεί θεία λειτουργία και την πρωτοχρονιά, του Αγίου Βασιλείου.

Για το θέμα της παρουσία των πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός ανά 10 τμ και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40.

 

 

madata.gr