Εντοπίστηκε νεκρή η φάλαινα του Αλίμου. Καταγγελίες για σοβαρά λάθη στην περίθαλψη του κήτους

Το άψυχο κουφάρι του θηλαστικού, βρέθηκε εχθές το πρωί από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας, στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα, στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Έχασε τη μαχη για τη ζωή, η νεαρή φάλαινα που είχε εντοπιστεί τραυματισμένη το προηγούμενο Σάββατο στον Άλιμο.

Ο Σωτήρης, όπως είχε ονομαστεί από τους ανθρώπους που το περιέθαλψαν, είχε δεχτεί την φροντίδα συγκεκριμένης ομάδας διάσωσης προκειμένου να γυρίσει στην ανοιχτή θάλασσα. Το θηλαστικό πριν λίγες ημέρες είχε καταφέρει να φύγει στα ανοιχτά και κατευθυνόταν προς τον όρμο Σελήνια.

Δυστυχώς φαίνεται πως ήταν τόσο σοβαρά τα τραύματά της, που τελικά κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ένας κακός χειρισμός στην προσπάθεια διάσωσης της φάλαινας.

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών, δε θα έπρεπε να υπαρχει καμία ενόχληση στο θηλαστικό, ενώ καταγγέλει ότι χορηγήθηκε ορός που προοριζόταν για κατοικίδιο, δηλαδή για ένα ζώο με πολύ λιγότερα κιλά, επομένως η ποσότητα του ορού ήταν ελάχιστη, συγκριτικά με τις ανάγκες της φάλαινας.

Επίσης, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, η ομάδα δεν ήταν εξιδεικευμένη για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Νεκρή η φάλαινα του Αλίμου: Καταγγελίες για σοβαρά λάθη στην περίθαλψη του κήτους

Ο διευθυντής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, κατήγγειλε πως οι ενέργειες για την περίθαλψη της φάλαινας του Αλίμου, οδήγησαν στον θάνατό της.
Ο. Τσιμπίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες και τα σοβαρά λάθη που έγιναν ως προς την περίθαλψη του «Σωτήρη».

«Πιθανότατα και το ινστιτούτο μας να έπρεπε να στήσει κάποιο show στον βωμό της δημοσιότητας, να γράψουμε κάποιο ποίημα και εμείς. Το υπουργεί0 περιβάλλοντος όρισε αυτά τα άτομα και αυτό γίνεται πολλά χρόνια. Στην περίπτωση του κήτους, δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν μπορώ να φύγω από το Αιγαίο με μία ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποια επίσημη πρόσκληση», ανέφερε.

«Στήθηκε show – Ένα κήτος δεν προσεγγίζεται με τόση άνεση»
«Αυτά που εκτυλίχθηκαν δεν έχουν σχέση με την διάσωση του ζώου. Αρχικά ένα άρρωστο ζώο οπως και όλα τα θηλαστικά όταν κινδσυνεύουν αναζητά τις ακτές και χρίζει βοήθειας. Είναι ένα ζώο που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπους, δεν έχει ακούσει ανθρώπινη φωνή, ζει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, απομονώνεις το ζώο σε μία απομακρυσμένη ακτή, και δεν παράγεις θόρυβο και οχλαγωγία. Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν αυτό το ζώο, πρέπει να είναι εξειδικευμένοι για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε

«Δεν μπορούν να πάνε άσχετοι άνθρωποι και να προσεγγίσουν το ζώο, δεν μπορεί ένας άνθρωπος 50 κιλά να πλησιάσει ένα ζώο 2,5 τόνων. Και επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι, δεν μπορεί να πάει ένας άνθρωπος που κάνει ενέσεις σε σκυλάκια ή άλλα ζώα, να περιθάλψει ένα κήτος 2,5 τόνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπίδης.

madata.gr