Ελένη Βατσινά: Η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις για τη Δομή Μεταναστών στην Ανατολική Κρήτη

 Λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης περί συνέχισης του σχεδιασμού για λειτουργία Δομής Μεταναστών στους Αθανάτους αλλά και λίγες ώρες μετά τις διαδοχικές συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος αλλαγής, Ελένη Βατσινά απευθύνεται στον Υπουργό Μετανάστευσης ζητώντας λεπτομερή ενημέρωση για το στάδιο εξέλιξης της εξέτασης των νέων δεδομένων (πόρισμα της Πολεοδομίας) για το κτίριο στους Αθανάτους. 

Στα ερωτήματα που θέτει, η κ.Βατσινά καλεί τον Υπουργό να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, αφήνοντας κατά μέρος τις διαρροές και τη φημολογία που τελικά έχουν οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ίδιους τους θεσμούς.
 
Σε δήλωσή της, σε υψηλούς τόνους, η κ.Βατσινά αναφέρει τα εξής:
 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης οφείλει επιτέλους να μιλήσει ξεκάθαρα και με στοιχεία για την πορεία του σχεδιασμού της Δομής Μεταναστών στην Ανατολική Κρήτη.

Υπάρχει οριστική επιλογή χώρου; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση των πολεοδομικών δεδομένων μετά και την αυτοψία της Πολεοδομίας Ηρακλείου στο κτίριο στους Αθανάτους; Ποιο είναι το πραγματικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης;

Αντί για καθαρές απαντήσεις, το Υπουργείο μοιάζει να επιλέγει την τακτική της καθυστέρησης και της μετάθεσης ευθυνών. Με τις εκλογές να βρίσκονται πια, ξεκάθαρα, στον ορίζοντα, ο υπουργός Μετανάστευσης φαίνεται να προσπαθεί να «ροκανίσει» τον χρόνο και να αφήσει την καυτή πατάτα… για αργότερα (για τον επόμενο;)

Την ίδια ώρα, οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναβρασμό. Οι κάτοικοι των περιοχών που κατά καιρούς μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν ακούσει τόσα διαφορετικά σενάρια, ώστε πλέον η εμπιστοσύνη τους προς την Πολιτεία έχει κλονιστεί πλήρως.

Αυτό είναι τελικά ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα: κατάφερε να οδηγήσει τους πολίτες στο σημείο να μην εμπιστεύονται το κράτος και τους θεσμούς του. Να απορρίπτουν μια πιθανή δομή όχι εξαιτίας ρατσιστικών αντανακλαστικών ή ξενοφοβίας, αλλά επειδή δεν πιστεύουν ότι η Πολιτεία θα τηρήσει όσα υπόσχεται. Ούτε τον κλειστό χαρακτήρα μιας δομής, ούτε τον προσωρινό χαρακτήρα της φιλοξενίας, ούτε τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει.

Όμως η κοινωνική συναίνεση δεν χτίζεται με αιφνιδιασμούς, σιωπές και μεταθέσεις ευθυνών. Χτίζεται με διαφάνεια, συγκεκριμένα στοιχεία και ειλικρινή διάλογο. Αρκετά πια με τα μισόλογα, ας παρουσιάσει ο Υπουργός την πραγματική εικόνα. Οι πολίτες δικαιούνται καθαρές απαντήσεις, όχι άλλη αβεβαιότητα.