Εκοιμήθη ο «προστάτης των φυλακισμένων» πατήρ Γερβάσιος. Η σχέση του με τον Κώστα Πάσσαρη

 

Εκοιμήθη ο πατήρ Γερβάσιος (κατά κόσμο Γεώργιος Ραπτόπουλος), που αγκάλιασε χιλιάδες κρατούμενους και έμεινε γνωστός στο Πανελλήνιο ως ο «προστάτης των φυλακισμένων».

Ο πατήρ Γερβάσιος εκοιμήθη σήμερα Παρασκευή 6 Μαρτίου σε ηλικία 89 ετών και η εξόδιος ακολουθία του θα γίνει αύριο Σάββατο 7 Μαρτίου στις 11:30 στον Ιερό Αγίας Φοίβης, ο οποίος βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της αδερφότητας «Οσίας Ξένης», την οποία ο ίδιος ίδρυσε, στο 20ο χλμ της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Νέας Μηχανιώνας.

 

Ποιος ήταν ο ιερέας που ήθελε να απαλύνει τον πόνο των κρατουμένων

Ο πατήρ Γερβάσιος εκοιμήθη σήμερα το πρωί, «ακριβώς 42 χρόνια από την πρώτη του επίσκεψη σε σωφρονιστικό κατάστημα για να απαλύνει τον πόνο των κρατουμένων», όπως σημειώνουν άνθρωποι που τον γνώριζαν.

Είχε αποφυλακίσει περισσότερους από 16.000 κρατούμενους καταβάλλοντας περισσότερα 5.350.000 ευρώ, χρήματα που δόθηκαν ως δωρεά από τους πιστούς.

Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους οι οποίοι καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων, παράνομη υλοτομία και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών αναφέρει το grtimes.gr.

Για το έργο του βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνική Δημοκρατίας για υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φιλανθρωπίας.

Ο πατήρ Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος Ραπτόπουλος) γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών.

Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Έγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας.

Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων».

Η σχέση του με τον Κώστα Πάσσαρη

Ανάμεσα στους  χιλιάδες κρατούμενους που έχει συναντήσει ο πατήρ Γερβάσιος ήταν και ο Κώστας Πάσσαρης αλλά και μέλη της 17ης Νοέμβρη.

Το 2017 είχε μιλήσει στη Ζήνα Κουτσελίνη και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star για το έργο του και τη σχέση του με τον διαβόητο κακοποιό.

«Έχουμε χιλιάδες τηλεφωνήματα από όλες τις φυλακές της Ελλάδας και στέλνουμε σε όλους βοήθεια. Στείλαμε σε έναν κρατούμενο 30 ευρώ και μας ευχαρίστησε γιατί πήρε μία τηλεκάρτα, έναν καφέ και ένιωσε άνθρωπος. Σε έναν άλλο κρατούμενο στείλαμε πρώτοι μια κάρτα για χρόνια πολλά, μόνο εμείς στα 10 χρόνια που ήταν φυλακή. Όλοι μας ζούμε με το ένα πόδι στην ελευθερία και με το άλλο στη φυλακή, δεν ξέρουμε το αύριο» έλεγε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ευτυχής που δίνω αγάπη, ο Πάσσαρης μετανόησε. Πήγα στη Ρουμανία. Μου διαμήνυσε και μου είπε: «Ο πατήρ Γερβάσιος δεν έχει λίγη αγάπη και για μένα;». Ήταν μία πρόσκληση. Αυτό ήταν αρκετό για να πάω να συναντήσω τον Πάσσαρη. Εξομολογήθηκε 1,5 ώρα. Δεν τον ρώτησα τίποτα, δεν ξύνω πληγές. Του έδωσα θάρρος, πολύ αγάπη. Όταν τελειώσαμε την εξομολόγηση μου είπε: «Για πρώτη φορά ένιωσα τι θα πει αγάπη»». Δεν είχε οικογένεια, η μάνα του τον είχε εγκαταλείψει 4 ετών» είχε πει.

try { _402_Show(); } catch(e) {}

madata.gr