Εμπορία βρεφών στην Κρήτη: Η πολυετής δράση του κυκλώματος και τα 3 εκατ. ευρώ στις off shore

Προθεσμία να απολογηθούν ζήτησαν και έλαβαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης υιοθεσίας και εμπορίας βρεφών στα Χανιά.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν τη μεγαλύτερη δυνατή προθεσμία, διάρκειας πέντε ημερών και όχι τη συνήθη των 48 ωρών. Έτσι, οι απολογίες θα ξεκινήσουν την Κυριακή νωρίς το πρωί και αναμένεται μαραθώνια διαδικασία.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Μαύρος, συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου 73χρονου γιατρού, «η υπόθεση είναι εξαιρετικά σύνθετη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές Αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία, γιατί ο όγκος της δισκογραφίας είναι δυσθεώρητος».

Μεταξύ των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Πάνω από τρία εκατ. ευρώ είχαν «παρκάρει» σε offshores τα μέλη του κυκλώματος εμπορίας βρεφών

Χρηματικά ποσά που προσεγγίζουν και ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ φέρονται να είχαν «παρκάρει» σε εξωχώριες εταιρείες τα μέλη του κυκλώματος εμπορίας βρεφών στην Κρήτη που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ελεγκτές του ΣΔΟΕ που ασχολούνται με την υπόθεση εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, φέρονται να εντόπισαν τρία εκατομμύρια ευρώ σε offshore εταιρείες που διατηρούσε το κύκλωμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εξωχώριες εταιρείες είναι περισσότερες από πέντε.

Όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, οι εταιρείες συνδέονταν με μέλη του κυκλώματος, λειτουργούσαν τουλάχιστον τα τελευταία έξι έτη και κάθε μήνα είχαν στο ιστορικό τους πολλές κινήσεις χρημάτων.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η Αστυνομία σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ επιχειρεί να μπλοκάρει τα ποσά αυτά και να τα κατασχέσει.

Για την υπόθεση η Αστυνομία προχώρησε σε εννέα συλλήψεις.

Το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και τις χρησιμοποιούσαν ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες, ενώ παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.

Από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.

Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος, 4 γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ιδιοκτησίας τους ενός γιατρού που συνελήφθη, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

73χρονο ιατρό γυναικολόγο – μαιευτήρα και Κλινικό διευθυντή
44χρονο Επιστημονικό Διευθυντή – Κλινικό Εμβρυολόγο PhD
44χρονη γραμματέα και υπεύθυνη προγραμμάτων Παρένθετης Μητρότητας
37χρονο Υπήκοο Ρουμανίας υπάλληλο γραφείου
41χρονη βιολόγο – βοηθό εμβρυολόγου
28χρονη μαία
41χρονη υπάλληλο γραφείου σε θεραπευτική κλινική στα Χανιά, για μια 38χρονη γυναίκα αλλά και για ένα ακόμα άτομο.

ekriti.gr