Δίχως νομικό πλαίσιο, εργασία στους 45 βαθμούς κελσίου

Η επιδεικτική αδιαφορία της Κυβέρνησης στη στοιχειώδη προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι ιδιαίτερα λυπηρή.

Υπήρξε χρόνος για τα νομοθετήματα περί εξαήμερης και εννιάωρης εργασίας όμως δεν περισσεύει για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την θερμική καταπόνηση η οποία μεταφέρεται κάθε μέρα, τεχνητά στις καλένδες. Όλα αυτά όταν έχουμε περάσει ένα μεγάλο κύμα καύσωνα και αναμένεται πιο έντονο (με 45 βαθμούς Κελσίου) και μεγαλύτερης διάρκειας για τον μήνα Ιούλιο.

Δίνεται έτσι το ελεύθερο στους εργοδότες, στο διάλογο με τους εργαζόμενους, στις συμβουλές των Τεχνικών Ασφαλείας
και των Ιατρών Εργασίας και στις συστάσεις των Επιθεωρητών Εργασίας να απαντούν "μα δεν έχουμε Υπουργική Απόφαση".

Η Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις εφιαλτικά επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας σε περιβάλλον
έντονου καύσωνα και για τις επιπτώσεις στην υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων.

Απαιτείται άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης
με ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο τον Οκτώβριο θα έχουμε πλήρες νομικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή. Δίχως την πονηρή έμπνευση του περσινού καλοκαιριού όπου η ΥΑ περιορίστηκε στο φαινόμενο ΚΛΕΩΝ για να αφήσει και πάλι απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο επόμενο καιρικό φαινόμενο

Την ίδια στιγμή βρίσκεται από το 2020 στα συρτάρια του Γραφείου Υπουργού στο Εργασίας έτοιμη νομοθετική πρόταση επεξεργασμένη και συμφωνημένη από εργοδότες, συνδικάτα, επιστημονική κοινότητα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, η οποία χρησιμοποιείται πιλοτικά στην Ευρώπη, ενώ αυτές τις μέρες ο ίδιος ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες, θα παρουσιάσει μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την προστασία της εργασίας στις νέες συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Στην μελέτη πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ συν. Ανδρέας Στοϊμενίδης έχει ζητήσει από τις αρχές Ιουνίου την… άμεση σύγκληση του ΣΥΑΕ για την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης και την επίβλεψη της εφαρμογής της από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Είναι ήδη πολύ αργά.