Διασπορά προσφύγων: Μία δομή φιλοξενίας σε κάθε περιφέρεια

Λύση στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου ΑΙγαίου που έχουν οδηγήσει στην συμφόρηση των δομών φιλοξενίας επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με τη διασπορά προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία των 13 περιφερειάρχων της χώρας.. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε εκτενώς το "καυτό" ζήτημα των νησιών του Αιγαίου και πως αυτά θα "αδειάσουν" από πρόσφυγες και μετανάστες. και αυτό που προτάθηκε είναι η δημιουργία δομών φιλοξενίας και στις 13 περιφέρειες της χώρας, με την ισοκατανομή 500 – 1.000 προσφύγων και μεταναστών σε κάθε μία ξεχωριστά. 

Άμεσος στόχος είναι η μεταφορά τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις δομές φιλοξενίας των νησιών. Ωστόσο, ως εναλλακτική, φέρεται να έχει προταθεί η φιλοξενία των συγκεκριμένων ανθρώπων σε ξενοδοχεία περιοχών που υπολειτουργούσαν το καλοκαίρι ή το χειμώνα. 

Σττόχος είναι σε τρία χρόνια από τώρα να μην υπάρχουν δομές και ως το 2020 να έχουν ενσωματωθεί ή επαναπατρισθεί τουλάχιστον 12.000. 

Την Πέμπτη, πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας που μετέδωσε τοπ ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν πως υπήρχαν σκέψεις για τη δημιουργία περίπου 2.000 θέσεων φιλοξενίας αιτούντων ασύλων αλλά και συμπτύξεις θέσεων στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, μέσω αλλαγής του προτύπου που ίσχυε για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα και με το επίπεδο κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο πολλά κοντέινερ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  θα μπορούν να φιλοξενήσουν τελικά οκτώ αντί για έξι άτομα. Επιπλέον, θα παραχωρηθούν αρκετά από τα διοικητικά κοντέινερ στις δομές για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι το υπουργείο θα αλλάξει και τον τρόπο κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Θα υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη για μετακίνηση όσων το ζητήσουν σε περιοχές, όπου ζουν συγγενικά τους πρόσωπα.

Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων

Σημειώνεται πως μέχρι χτες Πέμπτη, από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 12 το μεσημέρι σήμερα, σε βόρειο και νότιο Αιγαίο έφτασαν 459 μετανάστες, οι 150 εξ’ αυτών από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Συνολικά 703 αιτούντες άσυλο απεγκλωβίζονται από τη Λέσβο και μεταφέρονται με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά και από εκεί σε δομές φιλοξενίας στον Ελαιώνα και στο Σχιστό της Αττικής, στη Θήβα, στις Θερμοπύλες και στον Κατσικά Ιωαννίνων. Ήδη οι πρώτοι 108 αναχώρησαν την Τετάρτη. ‘Αλλοι 348 έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν σήμερα και τέλος 247 και πάλι με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή ο πληθυσμός του καταυλισμού στη Μόρια παραμένει πολύ υψηλός και την Πέμπτη άγγιξε τις 13.000. 

 

 

thetoc