Διακοπές για όλα τα γούστα: Τα προγράμματα που τρέχουν – Τι προσφέρουν στους δικαιούχους

Δωρεάν διακοπές για όλα τα γούστα, ανεξαρτήτως εισοδήματος, οικογενειακής κατάστασης ή ιδιότητας: Τρία προγράμματα «μοιράζουν» από διανυκτερεύσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ως και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Αγρότες, ΑμεΑ, άνεργοι, συνταξιούχοι μισθωτοί, αλλά και επαγγελματίες μπορούν να διεκδικήσουν έως και 12 ημέρες διακοπών με μηδενική συμμετοχή. Φορείς που «έτρεξαν» και «τρέχουν» τα προγράμματα ο ΟΠΕΚΑ, η Δ.ΥΠ.Α. και το Υπουργείο Τουρισμού.  

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» στο οποίο μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια άυλη κάρτα αξίας 150 ευρώ για να πληρώσουν το ξενοδοχείο τους και όχι μόνον, εκείνοι που έμειναν εκτός των προγραμμάτων του ΟΠΕΚΑ και της Δ.ΥΠ.Α.

Πότε ενεργοποιείται το tourism4all.gov.gr  
Το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Τουρισμού ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου. Η πλατφόρμα tourism4all.gov.gr, η οποία και θα υποδεχτεί τις αιτήσεις, υπολογίζεται πως θα ανοίξει μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση της διαμονής και, κατά περίπτωση, της χρήσης λοιπών τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, ξενάγηση σε μουσείο, καταδύσεις κ.ο.κ.) μέσω της χορήγησης ειδικών κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους που επιλέγονται.

Το ποσό που χορηγείται είναι σταθερό 150 ευρώ και μπορεί να εξαργυρωθεί σε ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτορεία και υπάρχουν σκέψεις και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν διαμονή 2 ή 3 ή 4 ημερών επιδοτούμενη έως και 100% στα καταλύματα.

Εξαργύρωση και σε τουριστικό γραφείο  
Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε τουριστικό γραφείο – πάροχο για τη δημιουργία τουριστικού πακέτου, με συνδυασμό δύο ή και περισσότερων τουριστικών υπηρεσιών. Επιδοτείται το  «πακέτο» που προσφέρει ο πάροχος/τουριστικό γραφείο, με ανώτατο όριο κατ’ άτομο (δικαιούχο ή ωφελούμενο) τα 150€.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού μπορούν να υποβάλουν όλοι αιτήσεις ανεξαρτήτως εισοδήματος και οι «τυχεροί» προκύπτουν μετά από κλήρωση.

Ποιοι είναι το πρόγραμμα της Δ.ΥΠ.Α
Πριν λίγες ημέρες «έκλεισε» και το πρόγραμμα δωρεάν τουρισμού της Δ.ΥΠ.Α. Το φετινό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή.

Επιπλέον, για το μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Τι χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ 
Τις διακοπές τους όμως «έκλεισαν» και οι δικαιούχοι του προγράμματος της Αγροτικής Εστίας, καθώς η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληξε.

Το πρόγραμμα είχε να κάνει με διακοπές 6 ημερών για 50.000 δικαιούχους. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 5 Ιουλίου 2022 έως τις 30 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Εύβοια ισχύουν τα εξής: Οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας δικαιούνται μέχρι έντεκα (11) ημέρες – δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει και ιαματικό τουρισμό: Πρόκειται για διακοπές 6 ημερών και πέντε απλές λούσεις για 3.500 συνταξιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος και των σχετικών καταλυμάτων από 5 Ιουλίου 2022 έως 30 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Εύβοια ισχύουν τα εξής: Οι δικαιούχοι του προγράμματος ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας δικαιούνται παράλληλα με τις δέκα 10 διανυκτερεύσεις, δωρεάν πραγματοποίηση έως δέκα 10 απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων των ανωτέρων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

ygeiamou