Δεύτερη ευκαιρία για ρευστότητα και χρηματοδότηση στους ξενοδόχους

 Της Στεφανίας Σούκη

Παρά τις διαδοχικές χρονιές ρεκόρ του τουρισμού ο ξενοδοχειακός κλάδος σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπος με την έλλειψη κεφαλαίων, εμπιστοσύνης, χρόνου προσαρμογής και επαγγελματισμού. Ο κλάδος, είναι από τους πρώτους στα κόκκινα δάνεια, οι ξενοδόχοι έχουν χάσει περιουσίες ή εισπράττουν πολύ μικρές αποδόσεις και γι αυτό υπάρχει μεγάλη απροθυμία ανάληψης επενδύσεων αναβάθμισης.

Από την άλλη, οι τράπεζες έχουν υποστεί απώλειες από δανειοδοτήσεις, έχουν επαναπροσδιορίσει ριζικά τον τρόπο αξιολόγησης που πλέον βασίζεται στο αποτέλεσμα και τις ταμειακές ροές και διστάζουν να προβούν σε νέες χρηματοδοτήσεις. Ο συνδυασμός των ανωτέρω έχει διαμορφώσει ένα προβληματικό κλίμα, το οποίο δεν συμβαδίζει με τις προοπτικές του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ακριβώς αυτά τα προβλήματα επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νέο μοντέλο διαχείρισης από την Ηotelbrain, η οποία εισάγει ένα νέο, καινοτόμο προϊόν για τους ξενοδόχους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή χρειάζονται χρηματοδότηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις νέες ανάγκες του κλάδου. Μέσω του νέου μοντέλου διαχείρισης HB Bridge Operation Contract αναλαμβάνει μεσοπρόθεσμες μισθώσεις ξενοδοχείων (4-7 έτη), τα οποία αναβαθμίζει και τα λειτουργεί ως white label διαχειριστής, διατηρώντας δηλαδή το δικό τους εμπορικό όνομα. Παράλληλα αποδίδει εγγυημένα σταθερά και μεταβλητά μισθώματα και προσφέρει αξιόπιστες λύσεις σε μια σειρά από σύγχρονα προβλήματα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθές ο κ. Πάνος Παλαιολόγος, «η HotelBrain, έχοντας υλοποιήσει με επιτυχία αρκετά πιλοτικά projects εξυγίανσης και επανατοποθέτησης ξενοδοχείων στην αγορά, μπορεί να δώσει μια αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα. Από την αφετηρία της μέχρι σήμερα παραμένει μια εταιρεία διαχείρισης που επιλέγει να είναι δίπλα στον ξενοδόχο, ενώ επιτυγχάνει σημαντική ανάπτυξη με διπλασιασμό λειτουργικής κερδοφορίας και εσόδων που υπολογίζονται σε επίπεδα άνω των 3 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την εφετινή χρονιά. Η δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για την HotelBrain, προκειμένου να στηρίξει με τα μέσα που διαθέτει τον ξενοδοχειακό κλάδο».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η εταιρεία ήταν η πρώτη που εισήγαγε τον όρο hotel management (διαχείριση ξενοδοχείων) στην ελληνική τουριστική αγορά το 2000, ξεκινώντας αρχικά από την Σαντορίνη και στη συνέχεια στις Κυκλάδες,  ενώ συνολικά έχει φθάσει να διαχειρίζεται περισσότερες από 200 ξενοδοχειακές πολυτελείς μονάδες σε περισσότερους από 70 προορισμούς στην Ελλάδα και εκτός. Ο αριθμός των απασχολουμένων στην εταιρεία έχει ξεπεράσει τα 85, ενώ ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία εντός του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, κατά το 2017 ξεπέρασε τις 4.500.

Στο χαρτοφυλάκιο της συμπεριλαμβάνονται ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Λίβανο, Τουρκία, Κύπρο, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αυστρία, Βέλγιο, Μαρόκο και Ιταλία, ενώ από το 2015 η εταιρεία έχει συστήσει και τη νέα θυγατρική HotelBrain Capital (προϊόν της συνεργασίας της με το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridgeEurope), στην ομπρέλα της οποίας βρίσκονται πάνω από 40 ξενοδχοχεία αλλά και μεγάλα resorts σε Ρόδο, Κω, Κρήτη και Θάσο. Στις πιο γνωστές μονάδες είναι και το Nikki Beach Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι το οποίο πέρασε στα χέρια της HotelBrain Capital καθώς η τελευταία ανέλαβε την τουριστική του εκμετάλλευση για 6 χρόνια, σε συνεργασία με την Nikki Beach EMEA.

Το HB Bridge Operation Contract

Τώρα, το καινοτόμο μοντέλο διαχείρισης HB Bridge Operation Contract προσφέρει:

• Bridge operation period με σκοπό την εξυγίανση των υπερχρεωμένων ξενοδοχείων, χωρίς όμως την αποξένωση του ξενοδόχου και παράλληλα με την απόλυτη διασφάλιση των πιστωτών του. Ο ξενοδόχος όχι μόνο δεν χάνει το ξενοδοχείο του, αλλά το προστατεύει και προσαυξάνει την αξία της περιουσίας του, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η σωστή τήρηση της όποιας συμφωνίας ρύθμισης των δανειακών του υποχρεώσεων. Σε 4-7 έτη τα δάνεια του ξενοδοχείου θα είναι σε βιώσιμο επίπεδο, η μονάδα θα έχει λειτουργήσει με το δικό της εμπορικό όνομα και με βάση τις προδιαγραφές της ΗΒ, θα έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες συντηρήσεις και επενδύσεις αναβάθμισης. Μετά το εν λόγω διάστημα, ο ξενοδόχος εφόσον το επιθυμεί μπορεί είτε να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση, είτε να επιλέξει τη συνέχιση της συνεργασίας.

• Guarantee/Εξασφάλιση καλύτερων αποδόσεων στη λογική της διάκρισης μεταξύ ιδιοκτησίας και διαχείρισης, χωρίς όμως μακροχρόνιες δεσμεύσεις, οι οποίες συχνά οδηγούν σε απαξίωση της αξίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

• Hotel Repositioning & Bridge Management with guarantee: Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ένα ξενοδοχείο απαιτεί σημαντική επένδυση αναβάθμισης για την επανατοποθέτηση του στην αγορά και αδυνατεί να λάβει χρηματοδότηση. Η οικονομική κάλυψη που προσφέρει η HotelBrain στο ξενοδοχείο, μέσω του νέου προϊόντος HB Bridge Operation Contract, μπορεί να διασφαλίσει τον εκάστοτε χρηματοδοτικό φορέα.

• Hotel Entry Bridge Management για green field επενδύσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Η HotelBrain αναλαμβάνοντας μεσοπρόθεσμες μισθώσεις μέσω του HB Bridge Operation Contract, εγγυάται την αποπληρωμή χρηματοδοτήσεων και την εξασφάλιση αποδόσεων χωρίς να δεσμεύεται το ξενοδοχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς να τίθενται περιορισμοί ως προς τη διαχείριση της αξίας του.

newmoney.gr

Πηγή: kritipress.gr