Χωρίς στέγη οι φοιτητές στα Χανιά – 78 δωμάτια για 4.500 φοιτητές

 Καθυστερεί η ολοκλήρωση των νέων φοιτητικών εστιών – Ζητούν ολοκλήρωση των φοιτητικών εστιών και επίδομα ενοικίου

Αντιμέτωποι με το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικές στέγης βρίσκονται εκατοντάδες φοιτητές  που εισήχθησαν σε σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ στα Χανιά. Από τη μια ο περιορισμένος αριθμός σπιτιών προς ενοικίαση και τα υψηλά ενοίκια, από την άλλη οι ελάχιστες θέσεις στη φοιτητική εστία, καθιστούν την έναρξη της φοιτητικής ζωής στη δυτικότερη πόλη της Κρήτης, έναν αγώνα με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή τα δωμάτια της φοιτητικής εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μόλις εβδομήντα οκτώ,  όταν οι φοιτητές φτάνουν τις τεσσερισήμισι χιλιάδες.

Κάθε χρόνο δε εισάγονται περίπου εξακόσιοι νέοι φοιτητές και από αυτούς μόλις δώδεκα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν στέγη στην εστία. Οι νέες φοιτητικές εστίες που θα εξασφαλίσουν εκατόν ογδόντα επιπλέον διαμερίσματα, βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Τα πρώτα εξήντα θα έπρεπε ήδη να έχουν παραδοθεί.

Μέλη του Συλλόγου Φοιτητικών Εστιών Χανίων και φοιτητικών συλλόγων αναμένεται να συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα με τους αντιπρυτάνεις του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να τους παρουσιάσουν την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και να ζητήσουν άμεσες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των φοιτητών.

Ο Φοίβος Ηλιόπουλος Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητικών Εστιών Χανίων έκανε λόγο για «ένα πρόβλημα με τεράστιες πλέον διαστάσεις που είναι εμφανείς από το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές στα Χανιά αναγκάζονται είτε να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους είτε να μην τις αρχίσουν καν, επειδή ακριβώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν στέγη». 

Από τις εγκαταστάσεις της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου βρέθηκαν χθες για να ζητήσουν συνάντηση με τη διοίκηση του ιδρύματος, οι εκπρόσωποι των φοιτητών τόνισαν την ανάγκη συνέχισης των διεκδικήσεων ενώ συνέστησαν ψυχραιμία και υπομονή στους νεοεισαχθέντες. Έθιξαν παράλληλα το θέμα των ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. «Καλούμε αυτή τη στιγμή όλους τους φοιτητές, τους πρωτοετείς που βρίσκονται στην πόλη των Χανίων, που έχουν ξεκινήσει με νέες ελπίδες για το μέλλον τους, να μην απογοητευτούν με την κατάσταση που θα βρουν εδώ στα Χανιά όπου τα ενοίκια φτάνουν στα 350 ευρώ για μια γκαρσονιέρα» είπε ο Κωνσταντίνος Κουτσογιαννόπουλος μέλος του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.

Τα προηγούμενα χρόνια οι φοιτητές μέσα από τους αγώνες τους, είχαν πετύχει την καταβολή επιδόματος ενοικίου από το εκπαιδευτικό ίδρυμα σε φοιτητές που δεν κατάφερναν να μπουν στη φοιτητική εστία και αδυνατούσαν λόγω οικονομικών προβλημάτων να καταβάλλουν το υψηλό τίμημα του ενοικίου. Το επίδομα αυτό ανερχόταν στα εκατόν ογδόντα ευρώ, ωστόσο με απόφαση της προηγούμενης πρυτανικής αρχής διακόπηκε.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητούν επαναφορά του επιδόματος ενοικίου και αύξηση του στα 350 ευρώ. Διεκδικούν επίσης επιτάχυνση των εργασιών στις υπό κατασκευή νέες φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη.

Την ερχόμενη Δευτέρα στις εννέα και μισή το πρωί , μέλη του Συλλόγου Φοιτητικών Εστιών θα συναντηθούν με τους αντιπρυτάνεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά, με κύριο αίτημα την καταβολή επιδόματος ενοικίου σε φοιτητές που πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και την ολοκλήρωση των νέων εστιών που θα αμβλύνουν έστω και μερικώς το πρόβλημα.

 

Οι νέες φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης οι μελέτες επέκτασης της Φοιτητικής Εστίας σχεδιάστηκαν στρατηγικά και πολυδιάστατα, ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα στους εξής άξονες προτεραιότητας: Μεγιστοποίηση του αριθμού των φιλοξενούμενων φοιτητών ανά μονάδα επένδυσης, υψηλή ενεργειακή κλάση, χαμηλό κόστος συντήρησης, απλότητα στην κατασκευή και ευελιξία σε μελλοντικές αναβαθμίσεις, βασισμένες αποκλειστικά σε σχεδιασμό των μηχανικών των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς συμβούλους.

Στην εγκεκριμένη μελέτη υιοθετούνται ιδιαίτερα αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι οποίες υπερκαλύπτουν τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), συνδυαστικά με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου καταναλώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας.

Περιλαμβάνονται ανεξάρτητα τυποποιημένα κτήρια συμβατικής κατασκευής  αποτελούμενα από τρία επίπεδα και δώμα. Κάθε επίπεδο στεγάζει πέντε διαμερίσματα με ανεξάρτητους χώρους υγιεινής, καθώς και κοινόχρηστο καθιστικό με χώρο κουζίνας-τραπεζαρίας, όπως ορίζεται από τις προδιαγραφές του κτιριολογικού. Εκ των πέντε διαμερισμάτων του ισόγειου επιπέδου, το ένα είναι σχεδιασμένο με προδιαγραφές Α.Μ.Ε.Α.

neakriti.gr

Πηγή: kritipress.gr