Χανιά: Ίδρυση Αναπτυξιακού Δικτύου Επιστημονικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας

“Τα Χανιά ίδρυσαν Αναπτυξιακό Δίκτυο Επιστημονικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας -“H.B.S.I.N.”- μετά τη στρατηγική σύμπραξη της Ακαδημαϊκής με την Επιχειρηματική Κοινότητα και ξεδίπλωσαν το Σχέδιο Δράσης τους παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Σενετάκη”

Σήμερα, παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στη Χαλέπα Χανίων, το νέο «Αναπτυξιακό Δίκτυο Επιστημονικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας Χανίων» το οποίο ιδρύεται από τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και το Επιμελητήριο (Ε.Β.Ε.Χ.) της Π.Ε. Χανίων, με την ονομασία “H.B.S.I.N.-Hania Business Science Innovation Network”. Το Δίκτυο ιδρύθηκε στη βάση Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο υπέγραψαν τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα που εδρεύουν στα Χανιά, δηλαδή το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (M.A.I.CH) με το Επιμελητήριο Χανίων. Επιπλέον, έχουν ήδη προσκληθεί να συνδράμουν με τις σημαντικές ερευνητικές τους δυνατότητες και το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς πλήθος εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών φορέων της περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση με κεντρική του ομιλία ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ως αρμόδιος Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η συγκροτημένη διοίκηση και η κοινή στρατηγική του Αναπτυξιακού σας Δικτύου, με σκοπό έναν μηχανισμό σύνδεσης με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας της περιοχής, θέτει στο επίκεντρο τον επιδιωκόμενο στόχο για την δικτύωση, την καινοτομία, την δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα. Θέλουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και της καινοτομίας των εξαιρετικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών μας ιδρυμάτων, να αξιοποιούνται προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης. Θέλουμε η έρευνα και η καινοτομία να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών στην υψηλή τεχνολογία. Θέλουμε η έρευνα και η καινοτομία να γίνεται αντιληπτή ως ΜΕΣΟ (και όχι αυτοσκοπός) για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ παντού, λοιπόν!»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της κας Cheryl A. Fragiadakis, τ. Διευθύντριας Μεταφοράς Τεχνολογίας στο “Lawrence Berkeley National Laboratory” (LBNL) της Καλιφόρνια των Η.Π.Α και ενός από τα κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του πλανήτη. Η διακεκριμένη Αμερικανίδα επιστήμονας, με αγάπη για την Κρήτη που επισκέπτεται συχνά με τον Κρητικής καταγωγής σύζυγό της, προσφέρθηκε να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία της στο απαιτητικό ξεκίνημα του νέου Δικτύου Καινοτομίας των Χανίων. Με εμφανή συγκίνηση ανέδειξε τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, τα Χανιά είναι μια μικρή πόλη, αλλά η ομορφιά της είναι ότι είμαστε ενσωματωμένοι σε ένα μεγαλύτερο οικοσύστημα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, όταν είμαστε έτοιμοι. Στο άμεσο μέλλον, το μικρότερο μέγεθος μπορεί να είναι πλεονέκτημα. Τα πανεπιστήμια μπορούν να μάθουν για τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, πρόσωπο με πρόσωπο μέσα από το νέο Δίκτυο συνεργασίας και οι επιχειρήσεις μπορούν να μάθουν για τις δυνατότητες της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Συγχαρητήρια λοιπόν για το Δίκτυο Καινοτομίας σας-η επισημοποίηση των συμπράξεων είναι ένα σπουδαίο βήμα—ελπίζω ότι θα εκμεταλλευτείτε, με τον πιο θετικό τρόπο, τις σχέσεις που αναδύονται. Τώρα είναι η ώρα να ενθαρρύνουμε την κουλτούρα της Καινοτομίας και ιδιαίτερα μέσω της συνεργασίας».

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των τριών ιδρυτών του Δικτύου Καινοτομίας των Χανίων παρουσίασαν τις δράσεις που θέτουν ως στρατηγικούς στόχους στην έναρξη λειτουργίας του.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ολοκληρωτική συμμαχία μεταξύ της Χανιώτικης Αγοράς και του συνόλου των επιστημονικών δυνάμεων του τόπου μας, αποτελεί κάτι πραγματικά πρωτοποριακό σε πανελλαδικό επίπεδο. Το κρισιμότερο στοίχημα για εμάς είναι η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία, όχι οι ανούσιες εντυπώσεις και τα πρωτεία. Για το λόγο αυτό έχουμε καταρτίσει ήδη το σχέδιο δράσης του Δικτύου μας με στοχευμένες και άμεσες προτεραιότητες, οι οποίες διαπερνούν οριζόντια και αναπτυξιακά τη Χανιώτικη Οικονομία και το Μέλλον της. Στο επίκεντρο του κοινού μας ενδιαφέροντος θέτουμε την ανάγκη αναθεώρησης της σημερινής αναπτυξιακής στρατηγικής της Αγοράς των Χανίων, με προτεραιότητα μας την κατάρτιση Καινοτόμου τοπικού σχεδίου αειφόρου και ψηφιακής Ανάκαμψης. Ξεκινάμε λοιπόν με την πραγματοποίηση επιστημονικής Έρευνας Αγοράς, η οποία θα θέτει στο επίκεντρο τη Χανιώτικη Οικονομία και τις επιχειρήσεις μας. Το Κέντρο Καινοτομίας των Χανίων, βασισμένο στα δεδομένα που θα μας παρουσιάσουν οι Επιστήμονες των Χανίων στη τεκμηριωμένη μελέτη τους, θα έχει την αξιόπιστη δυνατότητα να εκπονήσει και να εισηγηθεί στην Πολιτεία και στους τοπικούς φορείς το ολοκληρωμένο σχέδιο Στρατηγικών Προτεραιοτήτων για το Αναπτυξιακό Μέλλον της Π.Ε. Χανίων».

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής κ. Μιχάλης Ζερβάκης, σημείωσε στο δικό του χαιρετισμό: «Οι πολύπλευρες και πρωτοπόρες δραστηριότητες του Πολυτεχνείου Κρήτης έρχονται να συμπληρωθούν και να ενισχυθούν με την σημερινή θέσπιση του “Αναπτυξιακού Επιστημονικού και Επιχειρηματικού Δικτύου Καινοτομίας Χανίων” με το Επιμελητήριο Χανίων, που αφορά γενικότερα τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής των Χανίων. Η εγκαινίαση της συνεργασίας αυτής θέλουμε να ξεκινήσει δυναμικά και γι αυτό εστιαζόμαστε αρχικά σε συγκεκριμένους άξονες της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το ΠΚ ξεκινά δράσεις για την Γαλάζια Βιώσιμη Οικονομία, η οποία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, υγεία των ωκεανών, γνώση, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η εξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την κοινωνική ευημερία αποτελεί βασική αρχή της προσέγγισης της γαλάζιας οικονομίας και οι υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές διασφαλίζουν ότι οι φυσικοί πόροι θα διατηρηθούν για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.
Με γνώμονα τις παραπάνω βασικές αρχές, είναι αναγκαία η συγκρότηση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για τη Γαλάζια Ανάπτυξη των Χανίων, καθώς η νησιωτική επιχειρηματικότητα συντηρεί το 25% του τοπικού ΑΕΠ. Το στρατηγικό σχέδιο της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» θα βασιστεί σε επιστημονική μελέτη με τη συμμετοχή των Ακαδημαϊκών φορέων του τόπου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα περιλαμβάνει αντικείμενα αναβάθμισης λιμένων, θαλασσίων πάρκων και μαρίνων για ενίσχυση τουριστικού και εμπορικού προϊόντος, χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για εξοικονόμηση ενέργειας, εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας, εμπορευματικής διασύνδεσης, και ασφάλειας».

Ο Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (M.A.I.CH), κος Γιώργος Μπαουράκης, έδωσε έμφαση στα εξής: «Εκφράζουμε την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε στο συγκεκριμένο Δίκτυο μέσω των δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας σε επίπεδο Μεσογείου και διεθνώς, τις οποίες αναπτύσσουμε σε σχέση τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και με τη διασύνδεση του τομέα αυτού με τον τουρισμό. Ενδεικτικά θα συνεισφέρουμε την εμπειρία μας από την πολυετή δράση στη διαχείριση των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με στόχο τη βιώσιμη αξιοποίησή τους, στην πραγματοποίηση αναλύσεων ποιότητας μελιού σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία με άξονα τη δημιουργία ενός τοπικού ποιοτικού προϊόντος προστιθέμενης αξίας καθώς και αναλύσεων εδάφους και φύλλων με στόχο την συμβουλευτική υποστήριξη των γεωργών και την ενθάρρυνση της αειφόρου γεωργίας. Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε την πολυετή δράση του ΜΑΙΧ στην εκπόνηση μελετών που αφορούν το τουριστικό προϊόν της Δυτ. Κρήτης μέσω συντονισμένης έρευνας με την συνεργασία όλων των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης αλλά και με τη συμμετοχή πολλών επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Με άξονα την ποιοτική και αειφόρο αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, την επιτυχή διασύνδεσή με τον πρωτογενή τομέα και την προώθηση της Κρητικής διατροφής που είναι και η ναυαρχίδα της Μεσογειακής δίαιτας».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, η συντονίστριά της, δημοσιογράφος κα Μαρίνα Γιακουμάκη, προσκάλεσε τους επίσημους καλεσμένους μαζί με τους ιδρυτές του “Η.B.S.I.N.-Chania Business Science Innovation Network” να παρουσιάσουν από κοινού ψηφιακά την ονομασία και το λογότυπο του Δικτύου Καινοτομίας των Χανίων (επισυνάπτονται).