Μπορεί να… βγήκαμε από τα Μνημόνια αλλά η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα – Αυξάνεται η Εποπτεία

  Μπορεί η χώρα να… βγήκε από τα Μνημόνια αλλά η Τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επιστρέψει δριμύτερη στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες θριαμβολογεί για την έξοδο από Μνημόνια αλλά η οικονομική πραγματικότητα της χώρας τη διαψεύδει, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η εποπτεία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10 Σεπτεμβρίου η Τρόικα θα κατέβει στην Αθήνα με στόχο να μείνει για μία εβδομάδα περίπου. Η έλευσή τους θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης (που ισχύει για τα κράτη που πέρασαν από πρόγραμμα), αλλά και του μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας (που ενεργοποιήθηκε σήμερα και για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, ειδικά για την Ελλάδα).

Στόχος θα είναι να τσεκάρουν όχι μόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την πρόοδο σε όλο το πλέγμα των προαπαιτούμενων που έχουν οριστεί για τους επόμενους μήνες. Ειδική σημασία θα δώσουν όμως στα έσοδα και τις δαπάνες, προκειμένου να κρίνουν αν είναι βιώσιμοι οι στόχοι του προσχεδίου Προϋπολογισμού για το 2019 που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Βουλή την 1η Οκτωβρίου (αλλά και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου ούτως ώστε να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο).

Ουσιαστικά έτσι θα αρχίσει η πρώτη μεγάλη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να μην περικόψει το 2019, με τον Επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί όμως χθες να αφήνει εμμέσως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά και να καθιστά σαφές ότι ο στόχος διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι δεδομένος, όπως και αυτός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Η ημερομηνία καθόδου της Τρόικα στην Αθήνα έχει ειδική σημασία, αφού θα λάβει χώρα λίγες μέρες μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ακόμα, το Δεκέμβριο σχεδιάζεται και δεύτερη επίσκεψη της Τρόικα στην Αθήνα και έπεται συνέχεια το 2019.

Η εποπτεία θα ασκείται από πέντε τουλάχιστον πλευρές εκ των οποίων οι τρεις είναι θεσμοθετημένες και έχουν στο επίκεντρό τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλες δύο συνίστανται από τις αξιολογήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , αλλά και από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνει το Eurogroup και τα κράτη μέλη.

Πηγή: kritipress.gr