Αυγενάκης: Να εμπιστευτούμε το VAR, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα

Στην ευρεία σύσκεψη που ξεκίνησε σήμερα το πρωί, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με θέμα την εφαρμογή του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε την άποψη ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα στη χώρα, πρέπει να εμπιστευτούν το νέο σύστημα που στόχο έχει τη βοήθεια των διαιτητών στο έργο τους.

Παρόντες στα γραφεία της ΓΓΑ ήταν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο εκτελεστικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αλέξης Δέδες, οι Βίτορ Μέλο Περέιρα και Χουάν Αντόνιο Μαρίν εκ μέρους της ΚΕΔ, ο πρόεδρος της Super League 1, Μηνάς Λυσάνδρου, ο υπεύθυνος αγωνιστικού, Θοδωρής Λάιος, εκπρόσωποι των 14 ομάδων της κορυφαίας κατηγορίας, όπως και εκπρόσωποι διεθνών Πμοσπονδιών, όπως οι Χέρμπερτ Χούμπελ (FIFA/UEFA), Μάριος Γεωργίου (μάνατζερ εθνικών Ομοσπονδιών UEFA) και Μ. Φαν ντε Ροστ (επικεφαλής VAR στη FIFA), καθώς και εκπρόσωποι των NOVA, ΕΡΤ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094805172-0’); });

Στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα gazzetta.gr:

«Στην Ελλάδα, λοιπόν, το VAR πλέον λειτουργεί, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στη χώρα μας εγκαταστάθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και η ορθή λειτουργία του, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, είναι ευθύνη της ΚΕΔ και της ΕΠΟ. Στηρίζεται όμως στο πρωτόκολλο, τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας που έχουν τεθεί από τις FΙFΑ/UΕFΑ.

Οι όροι και οι κανόνες είναι για να τηρούνται προς όφελος του ποδοσφαίρου. Είναι βέβαιο ότι η σωστή εφαρμογή του αναβαθμίζει το άθλημα. Συνεπώς, εάν το VAR παρουσιάζει προβλήματα και αρρυθμίες, ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να επιλύσει. Και αυτό θα εντείνει περιστατικά βίας και λεκτικών εντάσεων.

Προβλήματα που θα συσσωρευτούν πάνω στα υπόλοιπα, που ήδη υπάρχουν και καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες με τη συνεργασία όλων για να αντιμετωπίσουμε. Κι επαναλαμβάνω ότι στόχος μας είναι τα γήπεδα να ξαναγίνουν ασφαλής τόπος συνάθροισης των φιλάθλων, των οικογενειών και η βία να απομακρυνθεί, ώστε το ποδόσφαιρο στη χώρα μας να ξαναγίνει ψυχαγωγία.

Πρέπει, λοιπόν, να το εμπιστευτούμε. Επιβάλλεται να γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Το VAR είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, αρκεί να εφαρμόζεται σωστά, από πλήρως ενημερωμένους τεχνικούς, διαιτητές, ποδοσφαιρικούς παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Και να επικοινωνείται, στη συνέχεια, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να αφομοιώνεται η χρησιμότητά του από τους φιλάθλους.

Γι’ αυτό και ζήτησα να γίνει αυτή η σύσκεψη σήμερα, ώστε να λυθούν οι απορίες, να απαντηθούν ερωτήματα, να συζητηθούν όλα τα προβλήματα, να κτίσουμε αξιοπιστία και, κυρίως, να εμπιστευθούμε αυτό που ακριβοπληρώνουμε. Είμαι βέβαιος ότι, αν λειτουργήσει σωστά, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο χτίζουμε αξιοπιστία, άλλωστε, άλλο τόσο περιορίζουμε δηλώσεις αμφισβήτησης και εντάσεις.

Ελπίζω κι εύχομαι αυτή η σύσκεψη, όταν θα ολοκληρωθεί, να έχει επιλύσει τα προβλήματα εφαρμογής και τις απορίες γύρω από το VAR, ή να έχουμε εντοπίσει πιθανά κενά, ακόμη και στην ενημέρωση ή την εκπαίδευση εμπλεκομένων, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν. Να δρομολογήσουμε την αποδοχή του, να πετύχουμε την ορθή λειτουργία του, από το σύνολο της ποδοσφαιρικής μας κοινότητας.  Έτσι ώστε το συγκεκριμένο "εργαλείο" να βοηθήσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία, στη σταδιακή αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας.

Θα το πετύχουμε με την αμοιβαία και καλόπιστη συνεργασία όλων».

localStorage.clear();

 

newsbeast.gr