Αρναουτάκης: Τιμή και Δόξα στους πεσόντες Πατριώτες στο Γουρνόλακο

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες συμμετείχαν στην επιτυχημένη εσπερίδα τιμής και μνήμης για τους ήρωες Πατριώτες που δολοφονήθηκαν από τους ναζί κατακτητές στο Γουρνόλακο Μυλοποτάμου.

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική κοινότητα Αβδελλά Ρεθύμνου οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Πολιτιστικό σύλλογο Αβδελλά .Στη έναρξη της τιμητικής εκδήλωσης-διοργάνωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη κ.κ. Πρόδρομο και ακολούθησαν στο ηρώο καταθέσεις στεφάνων αλλά και ομιλίες αφιερωμένες στους 32 πεσόντες ήρωες εκ των οποίων 22 ήταν από τον Αβδελλά. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Η θυσία του Γουρνόλακου και ο Αβδελλάς Μυλοποτάμου».

Η Περιφέρεια Κρήτης όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τιμά τους ήρωες Πατριώτες, πεσόντες στο Γουρνόλακο, όπως και όλους τους Κρητικούς που έπεσαν για την Ελευθερία του τόπου μας. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τον Πολιτιστικό σύλλογο για την επιτυχημένη διοργάνωση που παράλληλα με την απόδοση τιμής στους ήρωες αναδείχθηκε η ιστορική μνήμη για τους νεότερους. Ο κ. Αρναουτακης επίσης πρόσθεσε: “Ο Αβδελλάς αποτελεί μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση για ερευνητές, λαογράφους σύγχρονους ιστορικούς. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το Σεπτέμβρη του 1943 συγκλόνισαν την Κρήτη την Ελλάδα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό σύλλογο για την ανάδειξη της ιστορίας, αξίζουν συγχαρητήρια στον ερευνητή Γιώργο Καλογεράκη που με το συγγραφικό του έργο φωτίζει και αναδεικνύει τα ιστορικά γεγονότα, την ιστορία αιώνων.”

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Αβδέλλα Μαρία Λαμπρινού ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Σταυρό Αρναουτάκη την Αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή για την συνδιοργάνωση της ημερίδας, τους ομιλητές και όλους τους συμμετέχοντες, ανέφερε ότι “με την επιτυχημένη ημερίδα τιμής και μνήμης, προβάλαμε την θυσία όλων των παλικαριών που σκοτώθηκαν στον Γουρνόλακο και ξεκινούμε τις διαδικασίες για την ένταξη του Αβδέλλα στο δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας.”

Χαιρετισμούς επίσης στην ημερίδα απηύθυναν ο βουλευτής Μ. Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Μ. Λιονή, ο Μ. Σαρρής, τοπικοί φορείς της περιοχής, ενώ μίλησαν για τους ήρωες του Αβδέλλα οι: Γιώργος Καλογεράκης Δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χάρης Στρατιδάκης Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μανόλης Σαρρής π. προϊστάμενος β’ γραφείου της Π.Ε Ρεθύμνου, Γιάννης Νικολούδης συνταξιούχος τραπεζικός, Αριστομένης Συγγελάκης Πανεπιστημιακός συγγραμματέας Εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα. Επίσης έγινε ζωντανή παρουσίαση με σόλο λύρα και φωνή των πρωτότυπων μουσικών έργων κραυγή της σιωπής (ηχώ Αβδελλά 1943 ),οι Αντρειωμένοι (Αβδέλλας 1943) σε σύνθεση του Ηλία Ζούτσου με καταγωγή από τον Αβδελλά, δημιουργός ερμηνευτής και διδάκτωρ μουσικών σπουδών της φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.