Αποκαλυπτήρια μνημείου Ανωπολιτών Μακεδονομάχων στα Σφακιά

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, στην πλατεία της Ανώπολης Σφακίων στις 7 η ώρα το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους Ανωπολίτες Μακεδονομάχους και θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Γεωργίου και Μαρίας Καλογεράκη για τον πρώτο νεκρό του Μακεδονικού Αγώνα Γεώργιο Παύλου Σεϊμένη. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σφακίων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανώπολης.

Η Ανώπολη Σφακίων, όπως τεκμηριώνεται ιστορικά, κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των εθελοντών από τα χωριά της Κρήτης που πήραν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα 1903-1908, αλλά και την πρώτη θέση στον αριθμό των νεκρών που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Μακεδονίας. Πέντε δεκάδες εθελοντές Μακεδονομάχοι και δεκατέσσερις νεκροί είναι ο απολογισμός των παλικαριών της Ανώπολης σε αγώνες και αίμα για την ελληνικότητα και τη λευτεριά της Μακεδονίας. Τα ονόματά τους θα κοσμούν από δω και στο εξής το μνημείο των Μακεδονομάχων στην πλατεία της Ανώπολης, δίπλα στην προτομή του Μακεδονομάχου Ανωπολίτη Αρχηγού Ιωάννη Καραβίτη.

Από το 1903 ως το 1908, τη Βουλγαρική προσπάθεια για την επικράτηση και την προσάρτηση της Μακεδονίας, τις δολοφονίες και τα ανοσιουργήματα που ακολούθησαν, αντιμετώπισαν εθελοντές απ’όλη την Ελλάδα, με κυρίαρχα σώματα από την Κρήτη. Αυτή η περίοδος ονομάστηκε «Μακεδονικός Αγώνας». Ο πόθος των Κρητικών για ελευθερία, η πολύχρονη τουρκική σκλαβιά και ο φριχτός θάνατος από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες του εθελοντή Γεωργίου Παύλου Σεϊμένη από την Ανώπολη Σφακίων, ήταν οι αιτίες και η αφορμή της μεγάλης συμμετοχής των Κρητικών στον Μακεδονικό Αγώνα.

Από τον Μάιο του 1903 με την αποστολή των τεσσάρων πρώτων Κρητών στη Μακεδονία ως το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα το 1908, από τους 6.000 εθελοντές που πήραν μέρος, οι 2.818 ήταν Κρητικοί. Το σύνολο των νεκρών Κρητικών στις μάχες με τους κομιτατζήδες και τους Τούρκους ανήλθε στον αριθμό των 769 παλικαριών. Βαρύ τίμημα σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο αλλά ηρωικό αγώνα.

Στον Μακεδονικό διμέτωπο αγώνα, (εναντίον των προσπαθειών της Βουλγαρικής Εξαρχίας και των Τούρκων που κατείχαν τη Μακεδονία), το Ελληνικό κράτος παρέμενε αμέτοχο. Τον αγώνα αρχικά βοήθησαν ελάχιστοι αξιωματικοί του Στρατού, όπως ο Παύλος Μελάς, γαμπρός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη, ο Γεώργιος Τσόντος Βάρδας από το Ασκύφου Χανίων, καθώς και αρκετοί φωτισμένοι Ιεράρχες.

Σ’αυτό το ιστορικό πεδίο αναφοράς, η παρουσία του Γεωργίου Σεϊμένη από την Ανώπολη Σφακίων στο πρώτο σώμα εθελοντών που στάλθηκε στη Μακεδονία τον Μάιο του 1903 με την ομάδα των δέκα Κρητικών και ο σφαγιασμός του από Βούλγαρους κομιτατζήδες στα υψώματα του Λεχόβου στις 23 Ιουλίου 1903, τον καθιστούν πρωτοπόρο και καταγράφεται στις σελίδες της Ελληνικής ιστορίας ως ο πρώτος νεκρός του Μακεδονικού Αγώνα, ο πρώτος νεκρός που έδωσε τη ζωή του για το μεγαλείο και τη δόξα της Ελλάδας.

Στις σελίδες του βιβλίου των Γεωργίου και Μαρίας Καλογεράκη για τον Γεώργιο Σεϊμένη που παρουσιάζεται στην πλατεία της Ανώπολης στις 23 Ιουλίου 2023, 120 χρόνια από τον θάνατο του εικοσιδυάχρονου παλικαριού, προσεγγίζεται η σύντομη ζωή και ο θάνατός του, η ιστορία της οικογένειας Σεϊμένη στους διαχρονικούς αγώνες για λευτεριά και η συμμετοχή του Ανωπολίτη Αρχηγού Ιωάννη
Καραβίτη και των παλικαριών της Ανώπολης, στον αγώνα των Κρητικών με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τους Τούρκους για τη Μακεδονία.