Αποκάλυψη – σοκ: Η φύση είχε προειδοποιήσει για την τραγωδία

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, όπως, για παράδειγμα…

.. πολεοδομικές παραβάσεις, που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων και συνέβαλαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ο Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε να διερευνηθεί η πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων και, αν χρειαστεί, να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Στο μεταξύ, για… προαναγγελθείσα τραγωδία έκανε, χθες, λόγο ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου. Οπως ανέφερε, η φύση είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά που συνέβησαν, και μάλιστα αποκάλυψε ότι με φοιτητές του είχε κάνει μεταπτυχιακά μαθήματα για το τι θα συμβεί στη Μάνδρα σε περίπτωση ακραίων φαινομένων: «Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή, εν πάση περιπτώσει, η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα».

Είχε μπαζωθεί

Οπως είπε ο καθηγητής, στα βουνά πάνω από την πληγείσα περιοχή υπάρχει δίκτυο μικρών ποταμών, που ενώνονταν σε έναν μεγάλο χείμαρρο, «ο οποίος είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα. Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα, όπου έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, και παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει όλη τη δίοδο του νερού» κατέληξε ο κ. Παπανικολάου. Αν και στο παρελθόν η φύση προειδοποίησε, τίποτα δεν έγινε και, όταν έρθει η τραγωδία, όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, «τότε ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται, ενώ έχει προαναγγελθεί – τα πάντα είναι προκαθορισμένα».

Οι αποκαλύψεις του κ. Παπανικολάου ακούγονται σοκαριστικές, όμως, όπως είπε ο ίδιος, ήταν γνωστό τι θα γίνει στους επιστημονικούς κύκλους που μελετούσαν τις ολέθριες παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση και τη φυσική διαδρομή των υδάτων. Αυτές είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή, που προκάλεσαν τις καταστροφές και τους θανάτους, γι’ αυτό και μίλησε για «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας».

Espressonews.gr