Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ – Τα 3 στάδια

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνουν σαφείς οι προθέσεις του Άδωνη Γεωργιάδη αναφορικά με το ΕΣΥ. Άλλωστε, μία μέρα πριν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας, αλλά τα συμπεράσματα της συζήτησης απλώς επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των υγειονομικών.

Ο Άδ. Γεωργιάδης παρουσίασε τους άξονες των πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας απαντώντας παράλληλα με πρωτοφανή κυνικό τρόπο στα αιτήματά τους.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου παρουσίασε τη γενική εικόνα στο σύστημα Υγείας υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απογειώνει με τις πολιτικές της την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ένα ιστορικό χαμηλό προσωπικού, συνεχείς μετακινήσεις, υπερεφημέρευση και αντίξοες συνθήκες που οδηγούν στο μαζικό κύμα παραιτήσεων. Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις που γιατροί καλούνται να εφημερεύσουν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια μέρα!

Υγεία με ρίσκο

Οπως μετέφεραν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ, όλα τα ζητήματα τέθηκαν στον Άδ. Γεωργιάδη, αλλά οι απαντήσεις που έδωσε ήταν προκλητικές. Όταν επισημάνθηκε ότι οι συνθήκες υπερεφημέρευσης και οι μετακινήσεις είναι επικίνδυνες για ασθενείς και εργαζόμενους, ο υπουργός Υγείας απάντησε «όλα στη ζωή είναι ρίσκο». Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις για την είσοδο των ιδιωτών στο ΕΣΥ, είπε ότι «έτσι είναι ο καπιταλισμός».

Οι παραπάνω κυνικές εκφράσεις σε συνδυασμό με τις όποιες δεσμεύσεις προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Παρά τις 6.000 κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ, ο Άδ. Γεωργιάδης μίλησε για το πολύ 700 μόνιμους γιατρούς στην επόμενη προκήρυξη.

Έκανε δε ξεκάθαρο ότι δεν σκοπεύει να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό αναισθησιολόγων για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση των χειρουργείων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 280 κενές θέσεις αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% των θέσεων. Στη Βόρεια Ελλάδα μάλιστα τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων υπολογίζονται στο 50% των οργανικών θέσεων.

Τα τρία στάδια της ιδιωτικοποίησης

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε το συγκεκριμένο σχέδιο πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης σε τρία στάδια:

  • Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια σχεδόν χωρίς περιορισμό.
  • Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ειδικότερα για το δεύτερο σημείο, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει νομοθετηθεί στον λεγόμενο νόμο Γκάγκα τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις για να πάει ένας γιατρός σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Η βασικότερη ήταν ότι πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο δημόσιο νοσοκομείο. Πλέον αυτή η προϋπόθεση καταργείται.

Τέλος, θεμέλιος λίθος της ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας είναι οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα τμημάτων, κάτι που ήδη γίνεται μέσω της οδού της υποστελέχωσης.

Για όλα τα παραπάνω έχει ενδιαφέρον τι θα απαντήσει ο ίδιος ο Άδ. Γεωργιάδης. Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Μαζί με τον υπουργό θα είναι και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των γιατρών, στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας το τρένο της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας θα μπει και επίσημα στις ράγες.

Πηγή: healthstat.gr