Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία 1η Ιουνίου – Πως θα λειτουργήσουν

Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου υγείας όπως αναμένονταν ομόφωνα άναψε το "πράσινο" φως για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων από την 1ηΙουνίου.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που συνεχώς φθίνουν, οι καιρικές συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά ουσιαστικά δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό, ήταν οι λόγοι που λοιμωξιολόγοι είπαν το "ναι" για την επιστροφή των μικρών μαθητών στα θρανία.

Παράλληλα θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της νόσου προκειμένου να μπορέσουν να προετοιμαστούν για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα του κορονοϊού το φθινόπωρο.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση των ειδικών ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των δημοτικών. Άλλωστε ήταν κάτι που επιθυμούσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος περίμενε την τελική εισήγηση των επιδημιολόγων.

Στη 1 το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικών εκπρόσωπος θα είναι μαζί με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο οι οποίοι θα ανακοινώσουν τα μέτρα προστασίας που θα υπάρξουν σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και δημοτικούς σταθμούς.

Εκ περιτροπής μάθημα

Τα μέτρα ουσιαστικά θα είναι εκείνα που ήδη εφαρμόζονται σε γυμνάσια και λύκεια και μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει καθώς δεν έχει υπάρξει διασπορά της νόσου.

Τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής, ενώ θα δημιουργηθούν υπό-τμήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν μέσα στην αίθουσα περισσότερα από 15 άτομα. Δηλαδή την πρώτη εβδομάδα οι μισοί μαθητές θα πηγαίνουν σχολείο Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή και οι υπόλοιποι Τρίτη και Πέμπτη. Την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα θα γίνεται αντίστροφα. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και ο ανώτατος αριθμός εντός τάξης τα 15 άτομα.

Ωστόσο σε αρκετές περιοχές και κυρίως στην περιφέρεια υπάρχουν ολιγομελή τμήματα στα δημοτικά. Σε αυτή την περίπτωση τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά και όχι εκ περιτροπής από την στιγμή που δεν θα υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών στις τάξεις.

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα. Επίσης θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα έτσι ώστε τα διαλείμματα να είναι διαφορετικά για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα προαύλια.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας τόσο στην τάξη και όσο και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Παράταση μέχρι τις 25 ή 26 Ιουνίου

Μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα παραταθεί το σχολικό έτος, δηλαδή έως την Πέμπτη 25 ή Παρασκευή 26 Ιουνίου, προκειμένου οι δάσκαλοι αμέσως μετά να κλείσουν διοικητικά την σχολική χρονιά. Ουσιαστικά τα παιδιά του δημοτικού θα επιστρέψουν στα θρανία για περίπου τέσσερις εβδομάδες, ενώ το νέο σχολικό έτος αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Προβληματισμός για την τήρηση των μέτρων

Το στοίχημα που υπάρχει πλέον είναι αν οι μικροί μαθητές και κυρίως τα παιδιά που βρίσκονται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, θα μπορέσουν να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής και θα τηρήσουν τις μεταξύ τους αποστάσεις. Αυτόν τον ρόλο πιθανότατα θα τον επωμιστούν οι δάσκαλοι οι οποίοι θα πρέπει να τους υπενθυμίζουν συνεχώς τους κανόνες που υπάρχουν.

Ωστόσο ο λοιμωξιολόγος υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου ήταν καθησυχαστικός.

"Πρώτον, ότι τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν. Δεύτερον, ότι οι επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά είναι επίσης πάρα πολύ μικρές, της τάξεως του 0,01% ας πούμε. τρίτον, ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως, αλλά φαίνεται ότι ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του ιού είναι χαμηλός, είναι μικρός".

 

etypos