Άνοιγμα σχολείων: Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αυξητική τάση των κρουσμάτων και οι συνέπειες της κινητικότητας των γιορτών, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αλλά και τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού από τη Βρετανία που εντοπίστηκε στην Ελλάδα και φαίνεται να μεταδίδει ευκολότερα τον ιό και σε άτομα νεότερων ηλικιών. 

Mετά τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, που έκανε λόγο την Τρίτη για αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης να ανοίξει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και άλλοι επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. 

Μαζάνης: «Πολύ νωρίς για να γυρίσουν τα παιδιά στις τάξεις»

Μιλώντας στο Open, o παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουν τα παιδιά στις τάξεις.

«Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, θεωρήθηκε ότι είναι κι αυτά σε έναν βαθμό υπεύθυνα για τη διασπορά του κορωνοϊού. Όταν στις γιορτές υπήρξε ένα lockdown μόνο στα λόγια, πώς μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουμε; Γύρω στις 15/1 θα πάρουμε τα αποτελέσματα για το τι έγινε μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να έχουμε επίσημα νούμερα και μετά να ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επισήμανε πως το «άνοιγμα σχολείων, σημαίνει άνοιγμα παραθύρου να μπει ξανά ο κορωνοϊός». 

«Κινδυνεύουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα. Όταν ανοίξουμε τα σχολεία θα ανοίξουμε την πόρτα και στους άλλους ιούς. Θα γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει…», συνέχισε.

«Για τα σχολεία, κι αν τηρηθούν όλα τα νέα αυστηρά μέτρα και όλες οι προϋποθέσεις (αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, ωράριο προσέλευσης, μάσκες και στα διαλείμματα) δεν θα είμαστε και πάλι σίγουροι. Να κάνουμε το click at school: Με εκ περιτροπής μαθήματα, μία μέρα η μία τάξη, μία μέρα η άλλη. Δεν έχουμε αίθουσες» πρόσθεσε.

«Μετά το κλείσιμο των σχολείων η νοσηρότητα στα ιατρεία έχει σχεδόν μηδενιστεί. Περιόρισε όχι μόνο τον κορωνοϊό και τις άλλες ιώσεις. Δεν χτυπά τηλέφωνο για παιδί που έχει πυρετό. Οι παιδίατροι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Έχουμε μέτρο σύγκρισης για το τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί μπαίνουμε μέσα στις οικογένειες», κατέληξε. 

Tην άποψη να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 25 Ιανουαρίου έχει εκφράσει πολλές φορές και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ματίνα Παγώνη: Μας φοβίζει ο συνωστισμός

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εκτίμησε ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα αλλά εξήγησε πως αυτό που φοβίζει τους ειδικούς είναι «ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία» και αναφερόμενη στο click away και τις λοιπές δραστηριότητες, εκτίμησε ότι πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επισήμανε πως η αύξηση των κρουσμάτων που βλέπουμε είναι από τις ημέρες των Χριστουγέννων, εκτιμώντας ότι τα κρούσματα της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες. 

«Δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω» και προέβλεψε πιο σκληρό lockdown.

«Οι γιατροί βάζουμε σε προτεραιότητα το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι καλύτερη και πρέπει να το κρατήσουμε», εξήγησε. 

Μίνα Γκάγκα: «Τα σχολεία είναι πιο ασφαλής τρόπος από το να είναι στις παιδικές χαρές χύμα» 

Από την πλευρά της η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα εμφανίστηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, εξηγώντας ότι αποτελούν «πιο ασφαλής τρόπος από το να είναι στις παιδικές χαρές χύμα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ  επισήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς και εξέφρασε τους φόβους της για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες.

«Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενη στον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, η κυρία Γκάγκα, σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε».

Δήλωσε αισιόδοξη για την Άνοιξη: «Μέσα στην Άνοιξη θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε. Φαίνεται πως το εμβόλιο θα καλύπτει για 6 μήνες. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών που βγήκαν από το πρώτο κύμα έχουν ακόμα αντισώματα».

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών έχουν προβλεφθεί τα εξής μέτρα:

Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο.

Χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Διαφορετικά διαλείμματα

«Αίτηση εκπαιδευτικών για τεστ»

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

 

 

madata.gr