Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου – Το ωράριο

Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 26 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια από 11 πμ έως 8 μμ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). «Επίσης, την Παρασκευή 24/11/2023 (Black Friday) και την Δευτέρα 27/11/2023 Cyber Monday οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό» σημειώνει ο ΣΕΛΠΕ.

Όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, τα εμπορικά καταστήματα βάσει νόμου μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την ερχόμενη Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Κινητοποίηση των ιδιωτικών υπαλλήλων ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς

Στην κινητοποίηση που έχει διοργανωθεί για την ερχόμενη Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί στην πλατεία του Αγίου Τίτου, στο κέντρο του Ηρακλείου, συμμετέχει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές και διοργανώθηκε από την Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων επισημαίνονται τα εξής:
"Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δυναμώνει τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες στο χώρο εργασίας, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής τους ζωής, ενάντια σε κάθε μορφής βία που εντείνει την γυναικεία ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Γιατί…
Βία είναι τα εξαντλητικά ωράρια που καλούνται να δουλέψουν οι γυναίκες στα πολυκαταστήματα, στα super market, τις αποθήκες ειδικά μπροστά στην εορταστική περίοδο, για να αυξάνουν κι άλλο τα κέρδη τους οι μεγαλέμποροι και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων super market. Τα μυοσκελετικά προβλήματα από τα οποία υποφέρουν καθημερινά οι εμπορουπαλλήλισσες ενώ την ίδια στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία όπως το Βενιζέλειο υποστελεχώνεται και οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση.
Βία είναι να πρέπει να δουλεύεις σπαστό και να μην προλαβαίνεις να ζήσεις την καθημερινότητα των παιδιών σου, να κάνεις υπερωρίες για να συμπληρώσεις το μισθό σου που δε φτάνει ούτε μέχρι τα μέσα του μήνα.
Βία είναι να δουλεύεις μέσα στις γιορτές ήλιο με ήλιο , μέχρι την εξόντωση , ξεκινώντας με την Black Friday, και Κυριακή με ανοικτά καταστήματα, όπως αυτή τη Κυριακή 26 Νοέμβρη, και στη συνέχεια για 3 εβδομάδες συνεχόμενα 6ήμερα και 7ήμερα λόγω ανοίγματος καταστημάτων τις Κυριακές
Βία είναι να γεμίζεις τα ράφια των super market , αλλά να ξέρεις πως δεν μπορείς να τα αγοράσεις γιατί ο μισθός σου δε φτάνει ούτε για τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων αυξάνουν κι άλλο τα κέρδη τους πατώντας πάνω στη δική σου εργασία.
Bία είναι να σπουδάζεις και να πρέπει ταυτόχρονα να εργάζεσαι διότι αλλιώς δε βγαίνει η ζωή σε μία άλλη πόλη, και να προσπαθείς να συνδυάσεις δουλειά, διάβασμα και εξεταστικές για να αποκτήσεις πτυχίο και να βγεις στην αγορά εργασίας μια ώρα αρχύτερα.
Βία είναι να δουλεύεις και να μην έχεις κάπου να αφήσεις τα παιδιά σου. Να μην υπάρχει κρατική φροντίδα και υποδομές που να παρέχουν στα παιδιά μας όλα όσα χρειάζονται για να μπορείς να πας στη δουλειά. Αντίθετα το ποιος θα κρατάει τα παιδιά γίνεται ένα βάσανο και καταλήγει σε ατομική υπόθεση της κάθε μητέρας, του κάθε γονιού, σε ποιους θα υποχρεωθεί ή πόσα χρήματα θα δώσει από το ίδιο της το μεροκάματο, για να μπορέσει να βγάλει τη βάρδια και να γυρίσει στα παιδιά της με τη γλώσσα έξω, από τη αγωνία και την κούραση.
Όλα τα παραπάνω περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στη ζωή μιας εμπορουπαλλήλισας, και ενός εμποροϋπαλλήλου, των εργαζομένων στα super market, στις αποθήκες. Καθημερινά βιώνουμε την εντατικοποίηση η οποία εντείνεται ακόμα περισσότερο μπροστά στην εορταστική περίοδο, ενώ με τα προγράμματα που ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή, κάθε οικογενειακός προγραμματισμός πάει περίπατο.
Σε αυτή την καθημερινότητα έχουν βάλει τη σφραγίδα τους από το 2013 μέχρι σήμερα όποιος και να κυβέρνησε, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ αφού με δεκάδες νόμους έδωσαν το ελεύθερο στην εργοδοσία να κάνει λάστιχο τον εργάσιμο χρόνο με κριτήριο να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της και τσάκισαν το δικαίωμα μας στην Κυριακάτικη αργία.
Όλοι τους ευθύνονται για τη βαρβαρότητα που ζούμε, για το γεγονός ότι μας έχουν στερήσει κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου, ξεκούρασης, ότι οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι εδώ και μια 10ετια. Δεν είναι φυσιολογικό ο μισθός μας να εξανεμίζεται στις πρώτες 10 μέρες του μήνα, ή ο λογαριασμός του ρεύματος να είναι πιο πάνω από το μισθό μας. Ούτε το ότι πάμε στη δουλειά μας και δε ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σπίτια μας όρθιοι γιατί τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας μέσα στους εργασιακούς χώρους είναι ανύπαρκτα.
Φτάνει πια! Η οργή μας ξεχειλίζει!
Ειδικά στο Ηράκλειο έχουμε εμπειρία από τις κατακτήσεις του σωματείου μας που εδώ και χρόνια καταφέρνει να μην περάσει η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για όλη την τουριστική περίοδο που επιχειρούν ο Δήμος και η περιφέρεια στο Δήμο Ηρακλείου στα πλαίσια και της μετατροπής του ιστορικού κέντρου της πόλης σε Open Mall, σε φιλέτο για τις πολυεθνικές, αδιαφορώντας για τη ζωή λάστιχο των εργαζομένων στο εμπόριο.
Έτσι είναι ανάγκη να συνεχίσουμε, δυναμώνοντας τους αγώνες για να αυξηθούν οι μισθοί μας, να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο εμπόριο που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας στη δουλειά και δε θα είμαστε έρμαιο ατομικών συμβάσεων εργασίας με άθλιους όρους.
Με το σωματεία μας και τους αγώνες να επιβάλουμε την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, συνεχές ωράριο χωρίς σπαστά & προγράμματα εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας μας στους εργασιακούς χώρους.
Κριτήριο για τις διεκδικήσεις μας είναι όλα όσα έχουμε ανάγκη, που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα στενά περιθώρια των αντοχών της οικονομίας τους. Ανάγκες που έρχονται αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, με την ακόρεστη δίψα τους για κέρδη.
Καμία αναμονή, καμία ανοχή! Κάνουμε το βήμα και οργανωνόμαστε στο σωματείο μας! Αυτό είναι το όπλο μας! Η δύναμή μας!
Δυναμώνουμε τον αγώνα μας μέσα από το σωματείο μας για :
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας στο εμπόριο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργασίμου χρόνου, καθορισμένο ωράριο με βάση τη σύμβαση.
Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Διαγράφη χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΓΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 11 Π.Μ. ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 10 Π.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΤΙΤΟΥ"