Αναστολές Μαρτίου, επίδομα 534 ευρώ: Κόφτης με βάση τον τζίρο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Κόφτης με βάση το τζίρο, ακόμη και κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπαίνει για πρώτη φορά στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για καλύτερη στόχευση του μέτρου αλλά και περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους που επιφέρει, καθώς συνιστά ένα από τα πλέον δαπανηρά από την αρχή της πανδημίας. 

Διακηρυγμένος στόχος είναι, άλλωστε, τα μέτρα στήριξης σταδιακά να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση, καθώς οι δημοσιονομικές αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού στενεύουν. Κι ενώ το συνεχιζόμενο lockdown δεν επιτρέπει προς το παρόν την έναρξη αποσωλήνωσης της οικονομίας όπως αυτή είχε τουλάχιστον σχεδιαστεί – δηλαδή την σταδιακή απόσυρση των οριζόντιων κορονομέτρων και την σταδιακή υιοθέτηση μέτρων νέας γενιάς – εφαρμόζονται ενδιάμεσες λύσεις, όπως αυτές νέων κριτηρίων και προϋποθέσεων, που καθιστούν πιο στοχευμένα τα μέτρα στήριξης.  

Για τις αναστολές Μαρτίου, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, έχουμε αλλαγές στα κριτήρια είναι όπως τα γνωρίζαμε όλο αυτό το διάστημα, καθώς μπαίνει πλέον «κόφτης» ανάλογα με τον τζίρο. Ωστόσο, επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή υποχρεούνται να θέτουν σε αναστολή το 100% του προσωπικού τους.

Από την ανακοίνωση που είχαμε χθες το βράδυ από το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαρτίου ξεκινούν από σήμερα 4 Μαρτίου, για την περίοδο από 1η έως τις 8 Μαρτίου. Αν μια επιχείρηση έχει αποφασίσει να βάλει τον εργαζόμενο σε αναστολή ολόκληρο το μήνα Μάρτιο θα πρέπει να το κάνει μέχρι τις 8 Μαρτίου στην Εργάνη.

Για τις αναστολές που θα προκύψουν μετά τις 8 Μαρτίου, πρέπει να έχουν προαναγγελία τουλάχιστον μίας ημέρας.

«Το πρόβλημα προέκυψε από προχθές. Η απόφαση βάζει ένα κόφτη, που περιορίζει το δικαίωμα των αναστολών σε επιχειρήσεις που υπήρχαν μέχρι 31/12/2017 και όσες δεν άνοιξαν μετά από τότε υποκατάστημα. Τελικά και αυτές έχουν το δικαίωμα αναστολών, αλλά σε αυτές στις επιχειρήσεις που δεν είναι νέες μετά την 01/01/2018 αν έχουν αύξηση τζίρου μεταξύ Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 δεν υπάρχει δικαίωμα αναστολής. Είναι πάνω από 80.000 επιχειρήσεις», σχολίασε σχετικά ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς.

Περίπου 50.000 παλαιές επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018, αλλά είχαν αύξηση τζίρου το 2020 συγκριτικά με το 2019 βρίσκονται στο στόχαστρο του νέου «κόφτη» που προστίθεται στο θεσμικό πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το επίδομα 534 ευρώ για τον Μάρτιο.

Οι επιχειρήσεις που «κόβονται» από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαρτίου και θα πρέπει να συντηρήσουν πλέον μόνες τους το μισθολογικό κόστος του προσωπικού τους είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που: 

  • Ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018
  • Ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 
  • Δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά 
  • Είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Οι 4 αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός από το μέτρων των αναστολών συμβάσεων μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ –όπως ισχύει για παράδειγμα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια– ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών χωρίς άλλα πρόσθετα κριτήρια, αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (επίδομα 534 ευρώ) των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο προϋπολογίζονται 200 εκατομμύρια ευρώ, όταν για τις αποζημιώσεις των αναστολών Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα καταβληθούν περίπου 250 εκατομμύρια αύριο Παρασκευή και για τις αποζημιώσεις των αναστολών Ιανουαρίου είχαν καταβληθεί 306 εκατομμύρια. Μέσα σε δυο μήνες, το κονδύλι έπεσε κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, καθώς υιοθετήθηκαν δυο απανωτοί κόφτες:

προαναγγελία των αναστολών και εντατικοποίηση των ελέγχων από τον Φεβρουάριο για την «σύλληψη» των ψευδεπίγραφων αναστολών συμβάσεων (εργοδότες απασχολούσαν κανονικά εργαζόμενους και τους δήλωναν εκ των υστέρων σε αναστολή)  
κόφτης από τον Μάρτιο για τις παλαιές επιχειρήσεις που εμφάνισαν αύξηση τζίρου το 2020 εν μέσω πανδημίας κι ενώ δεν είχαν στο μεταξύ ανοίξει υποκαταστήματα     

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης περίπου 548.000 εργαζόμενοι έναντι 623.000 τον Ιανουάριο. Από την προαναγγελία κόπηκαν δηλαδή 75.000 μισθωτοί. Τον Μάρτιο αναμένεται να είναι ακόμη λιγότεροι.

 

madata.gr