Ανασχηματισμός πριν την ΔΕΘ: Τα νέα ονόματα της γενιάς του Αλέξη που θα φέρουν ντόμινο

 Μετά τη διευθέτηση της διαδοχής στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, για την οποία βέβαιος θεωρείται πλέον ο Πάνος Σκουρλέτης, ξεκλειδώνει και ο επί θύραις ανασχηματισμός, ο οποίος αποτελεί το επικοινωνιακό σκαλοπάτι για την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και ξεκαθαρίζει το πρόσωπο με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να απευθύνεται στην κοινωνία μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μέχρι στιγμής ο κοινός τόπος ρεπορτάζ και αναλύσεων για τον ανασχηματισμό είναι ότι θα πρόκειται για σχήμα μάχης, το οποίο σε καθημερινή βάση θα επιχειρεί την αντιστροφή του δημοσκοπικού κλίματος. Και ότι σε αυτό ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προσθέσει ή να αναβαθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους της δικής του πολιτικής «γενιάς». Δικής του όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και ως προς τις αντιλήψεις.

Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί και αν οι «αντιστάσεις» από την πλευρά των «παλιοσειρών» μπορούν να ακυρώσουν την επιθυμία του πρωθυπουργού και να τον σύρουν σε έναν συμβιβασμό για να μην διαταραχθούν λεπτές πολιτικές και ιδεολογικές ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Μέχρι στιγμής το «πείραμα» με τους Τζανακόπουλο, Αχτσιόγλου, Βασιλειάδη κ.λπ. θεωρείται επιτυχημένο υπό την έννοια ότι ο καθένας από αυτούς έχει αναλάβει μεγάλο βάρος στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως το μνημόνιο (Αχτσιόγλου), των συγκρούσεων με την αντιπολίτευση (Τζανακόπουλος) και της διαχείρισης μετώπων με αλληλοσυγκρουόμενους μεγάλους επιχειρηματίες σε δύσκολα αντικείμενα όπως το ποδόσφαιρο (Βασιλειάδης).

Τώρα το ερώτημα αφορά την επόμενη «σειρά» στελεχών, η οποία έχει αναλάβει και διεκπεραιώνει αποστολές που θεωρούνται σημαντικές σε σειρά τομέων κρίσιμων για την κυβερνητική πολιτική:

● Η Ράνια Σβίγκου στην εκπροσώπηση του κόμματος και στην ιδεολογική – πολιτική κόντρα με τη Ν.Δ.

● Η Κατερίνα Νοτοπούλου στη εκπροσώπηση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στην πάντα δύσκολη Θεσσαλονίκη, σε επίπεδο πολιτών και οικονομικών φορέων και παραγόντων.

● Ο Αλέξης Χαρίτσης στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, η οποία είναι κρίσιμη κυρίως για τη μικρή, τη μεσαία και την αρχόμενη επιχειρηματικότητα.

● Ο Χρήστος Στάικος στο Enterprize Greece, με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών.

● Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο ξαναγεννήθηκε από τις μνημονιακές στάχτες του για να αποτελέσει αιχμή στην πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά.

Το ποιοι και πόσοι από αυτούς ή ενδεχομένως και ποια άλλα, «κρυφά» χαρτιά θα αξιοποιηθούν από τον πρωθυπουργό με στόχο ένα βαθύ κυβερνητικό «λίφτινγκ» θα εξαρτηθεί πάντως όχι τόσο από τις αντιστάσεις των «παλαιών» όσο από τη θέληση του ίδιου του Τσίπρα να επιδείξει κάτι νέο.

Το δεύτερο σκέλος αυτού του ανασχηματισμού αφορά το «μπόλιασμα» με προσωπικότητες προερχόμενες από άλλους χώρους. Εδώ οι πληροφορίες είναι μάλλον συγκεχυμένες, αφού κάποια ονόματα από κάποιους προβάλλονται και από άλλους αμφισβητούνται (Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου).

Η περίπτωση εισόδου μιας εκπροσώπου της λεγόμενης «Λαϊκής Δεξιάς» (Κατερίνα Παπακώστα), η οποία θα ενίσχυε και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα μπορούσε να περάσει μόνο από το «φίλτρο» του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛΛ, με τους οποίους άλλωστε συγγενεύει πολιτικά, ώστε να μην προκαλέσει αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από όλα τα ονόματα σε αυτή την κατηγορία πάντως αυτό που θα πρέπει να αποκλειστεί χωρίς επιφυλάξεις είναι του Χάρη Παμπούκη, ο οποίος, δεν έχει καμιά πρόθεση να εμπλακεί εκ νέου με την πολιτική.

.topontiki