Ανάσα με ρύθμιση για χρέη σε 120 δόσεις και κάτω από 20.000€. Ποιους αφορά

Σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν μείνει μέχρι σήμερα εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση.

Η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής τους, την ώρα που το τσουνάμι των κατασχέσεων έρχεται με ολοένα αυξανόμενη ένταση να δώσει τη χαριστική βολή σε αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν στη ζωή τη δουλειά τους.

Η προωθούμενη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 μηνιαίες δόσεις φαντάζει σανίδα σωτηρίας τόσο για τους φορολογουμένους όσο και τα έσοδα του προϋπολογισμού στα οποία η υστέρηση του Ιουλίου (586 εκατ. ευρώ) σήμανε καμπανάκι ενδεχόμενων αστοχιών στο σύνολο του έτους.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης οφειλών με βάση τους κανόνες του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία θα πρέπει πρώτα να περάσει από το κόσκινο των δανειστών και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την αρμόδια υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου.

Θα επωφεληθούν όσοι έχουν μείνει εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού και θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις.

Ποιους αφορά η ρύθμιση έως 120 δόσεις

Η νέα ρύθμιση θα αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα, που έχουν χρωστούν στο Δημόσιο ποσοστό άνω του 85% των συνολικών τους χρεών, ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) και όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές.

Τα βασικά σημεία

Η ρύθμιση αναμένεται πως θα προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 95% και της βασικής οφειλής (η οποία έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016) έως και 30% με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Για χρέη έως 3.000€, η αποπληρωμή τους μαζί με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, θα γίνεται σε έως 36 μηνιαίες δόσεις (κατ’ ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

Για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται τμηματικά σε έως 120 δόσεις (το ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.

Αν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, αυτή θα γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ είτε σε δόσεις.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις.

Πως και πότε

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν θα γίνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Κατά πάσα πιθανότητα οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στην εφορία τους ή στον ΕΦΚΑ.

Ασπίδα για τις κατασχέσεις

Η ένταξη στη νέα αυτή ρύθμιση θα δημιουργεί ασπίδα προστασίας έναντι των κατασχέσεων.

Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί, θα προβλέπει πως από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης των οφειλών θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων, αλλά και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων, κατά του οφειλέτη.

Τα Νέα