Αλίκη Βουγιουκλάκη: Από την απόλυτη ευτυχία, στον επεισοδιακό χωρισμό και τη σοβαρή ασθένεια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε πριν από 24 χρόνια, σαν σήμερα, στις 23 Ιουλίου του 1996.

Τρεις μέρες μετά τα 62α γενέθλιά της, ήταν γεννημένη στις 20 Ιουλίου του 1934, η Αλίκη Βουγιουκλάκη άφησε την τελευταία της πνοή, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
24 χρόνια χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Από την απόλυτη ευτυχία, στον επεισοδιακό χωρισμό και τη σοβαρή ασθένεια

Αρρώστησε βαριά τρεις μέρες μετά τη γέννησή της

Η Aλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι και τρεις μέρες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία. Οι γονείς της την βάφτισαν αμέσως από τον φόβο μήπως πεθάνει και της έδωσαν τον όνομα Αλίκη – Σταματίνα.

Ακολούθησαν φτωχικά παιδικά χρόνια, ενώ ο πατέρας της δολοφονήθηκε στην κατοχή και η μητέρας της ανέλαβε να μεγαλώσει τα τρία παιδιά τους.

Από μικρή η Αλίκη αγαπούσε το θέατρο και πρωταγωνιστούσε στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις.

Εδωσε εξετάσεις στο εθνικό θέατρο

Το 1952 μπήκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου κρυφά από την οικογένειά της. Την εποχή εκείνη το επάγγελμα του ηθοποιού θεωρούταν ντροπή για μια οικογένεια.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο, ενώ έκανε τις πρώτες της εμφανίσει στο σινεμά.

Τολμηρή και άφοβη, η Βουγιουκλάκη δημιούργησε τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα "Καίσαρ και Κλεοπάτρα", "Χτυποκάρδια στο θρανίο" κ.α.

Ακολουθεί η συνεργασία με τον Φιλοποίμενα Φίνο και τη"Φίνος Φιλμ" και μαζί έκαναν τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

"Η Αλίκη στο Ναυτικό", "Η Λίζα και η άλλη", "Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια", "Η Μαρία της Σιωπής", "Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας", "Το κορίτσι με τα παραμύθια", "Διακοπές στην Αίγινα", "Έρωτας στους αμμόλοφους", "Αστέρω", "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο",
Η σπάνια δημοτικότητα για τα ελληνικά δεδομένα

Μέσα από τους ρόλους της χαριτωμένης και της σκανδαλιάρας νεαρή κοπέλας, η Αλίκη απέκτησε απίστευτη δημοτικότητα στο ελληνικό κοινό.

Με τον ρόλο της στη "Μανταλένα" κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Η "Υπολοχαγός Νατάσσα" θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ και οι δύο επόμενες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στη Βουγιουκλάκη.

Η συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ συναντήθηκαν το 1959 στα κινηματογραφικά πλατό της ταινίας "Αστέρω" και αποτέλεσαν το διασημότερο ζευγάρι στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Ο γάμος τους έγινε στις 18 Ιανουαρίου 1965 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησαν ένα παιδί.

Πριν από λίγο καιρό ο γιος της ανέβασε μια σπάνια φωτογραφία της μητέρας του στο χειρουργείο, λίγο πριν τη γέννα με καισαρική τομή.

Ο γάμος τους είχε άδοξο τέλος και η διάλυσή του ήρθε μετά από έντονες δικαστικές μάχες, στις 4 Ιουλίου του 1979.

Αργότερα, η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στο θέατρο, ενώ ασχολήθηκε και με την τηλεόραση.

Οι πιο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της ήταν το "Καμπαρέ", "Εβίτα", "Ωραία μου κυρία", "Πέπσι", "Λυσιστράτη".

Το κύκνειο άσμα της ήταν "Η Μελωδία της Ευτυχίας" στον ρόλο της Μαρίας.

Λίγο αργότερα, οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο καλπάζουσας μορφής.

Ο θάνατός της, μόλις τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 23 Ιουλίου 1996, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και βύθισε στο πένθος τη χώρα.

 

 

madata.gr