Αλαλούμ για το τι ισχύει για όσους ταξιδεύουν στα νησιά. Χρήσιμος οδηγός για τα ταξίδια

Το περιστατικό της μετακίνησης επιβατών με κορονοϊό από την Ίο άλλαξε και πάλι τα δεδομένα για τους ταξιδιώτες από και προς τα νησιά περιπλέκοντας για μια ακόμη φορά τα πράγματα δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους πολίτες. 
Το περίεργο είναι ότι παρά την σοβαρότητα της υπόθεσης – η οποία μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά για τον τουρισμό – η πολιτεία έκανε απλή σύσταση στους πολίτες που επιστρέφουν από νησιά, να κάνουν ένα self test, ώστε να διαπιστώσουν εάν νοσούν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς πρόκειται για σύσταση και δεν θα διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος στο ταξίδι της επιστροφής παρά το γεγονός ότι η επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε σήμερα επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά με rapid test.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επανέφερε το Freedom Pass στην επικαιρότητα καθώς κατέθεσε την σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. 
Όπως φαίνεται στην κυβέρνηση θεωρούν και πάλι ότι με αυτό τον τρόπο οι νέοι θα σπεύσουν να εμβολιαστούν ξεχνώντας μια βασική παράμετρο. Ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των νέων άνοιξε μόλις πριν από λίγο καιρό και ακόμα και αυτοί που πρόλαβαν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου δεν έχουν απόλυτη ανόσια .

Εν τω μεταξύ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, αλλά και για το πώς θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι σε χώρους διασκέδασης και εστίασης από τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, σε 2 στάδια.

Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό) σε νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά), κλινικές και κέντρα υγείας αλλά και στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (οίκοι ευγηρίας) και σε μονάδες φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το μέτρο αναμένεται να αφορά και το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σε δεύτερο στάδιο, από τον Σεπτέμβριο και μέσα στο φθινόπωρο, συζητείται η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού να ισχύσει και στους εκπαιδευτικούς (καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί) και σε δεύτερη φάση και στα Σώματα Ασφαλείας.

Σε ότι αφορά την λειτουργία των κλειστών χώρων όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Προφανώς μετρώντας το πολιτικό κόστος που θα είχε η επιλογή οι εσωτερικοί χώροι σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αφήσει τα πράγματα όπως έχουν δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να αποφασίσει αν θα διαθέσει τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους για αμιγή ή για μεικτή χρήση. 
Με covid pass -μια παραλλαγή του πιστοποιητικού που χρησιμοποιείται στα ταξίδια,- θα μπορούν να εισέρχονται οι θαμώνες σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης.

Όλα τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις στα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο – Χρήσιμος οδηγός για τα ταξίδια

Τα ταξίδια στα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο απαιτούν συγκεκριμένα έγγραφα και σίγουρα μάσκες προκειμένου να πάμε και να επιστρέψουμε με ασφάλεια από τις καλοκαιρινές μας διακοπές εν μέσω 4ου κύματος της πανδημίας.

Ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην χθεσινή εημέρωση τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Πώς επιστρέφουμε από τα νησιά

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.
Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Χερσαίες μετακινήσεις
Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο αλλά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test κατά την επιστροφή των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά, έπειτα από σχετική ερώτηση και άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ενώ τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοινώσιμη απόφαση.

Ο λόγος που ο κ. Χαρδαλιάς δέχθηκε την συγκεκριμένη ερώτηση έγκειται στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης έπειτα από την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Σημειώνεται ότι χθες Πέμπτη 8/7 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.107 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι ήταν 10 και 153 οι διασωληνωμένοι.

Ακόμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως η επιτροπή των ειδικών συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

«Συστήνουμε υποχρεωτικά τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και ανοιχτούς με συγχρωτισμό. Συγκεκριμένα η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας, σε καταστήματα, σε εκκλησίες και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μπορούμε να μη φοράμε μάσκα όταν περπατάμε με φίλους σε ένα ήσυχο μέρος, ωστόσο θα πρέπει η μάσκα να γίνει μόνιμο αξεσουάρ φέτος το καλοκαίρι και οφείλουμε να το έχουμε μαζί μας, είπε χαρακτηριστικά.

 

madata.gr