Αγρότες: Επέστρεψαν στα μπλόκα και αποφασίζουν για νέες κινητοποιήσεις

Μετά το συλλαλητήριο που έγινε την Τρίτη (20/02) στην Αθήνα, οι αγρότες έφυγαν από την Πλατεία Συντάγματος και πλέον οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν στα μπλόκα, όπως διαμηνύεται την Τετάρτη (21/02).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Κάστρο Βοιωτίας έφτασαν οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου και έχουν κανονίσει γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα, οι οποίοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για την Τετάρτη (21/02) ή για την Πέμπτη (22/02) για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και αποκλεισμούς δρόμων ή εάν θα επιλέξουν άλλες μορφές αγώνα.

Μάλιστα, στο μπλόκο του Πλατυκάμπου Λάρισας, η γενική συνέλευση έχει οριστεί για τις 17:30 της Πέμπτης (22/02). Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένουν την πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία αυτές τις ημέρες, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής. Το ραντεβού αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η απάντηση της κυβέρνησης στους αγρότες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε την Τετάρτη (21/02) πως «έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για τους αγρότες».

Ειδικότερα, σε σχετική συνέντευξή του στο MEGA, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Βλέπω μια μεγάλη αξιοπρέπεια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και συντεταγμένα έχουν γίνει και συγκεκριμένα αιτήματα που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις ημέρες. Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, είχε αποτέλεσμα και ήταν ουσιαστική.

Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν πολλά από τα οποία θεωρούν δίκαια, κάποια αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια αλλά ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν εφικτά. Απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, το ρεύμα έχει έναν άξονα διετίας συν 8, στο όριο του κόστους και το πετρέλαιο δίνεται με έκτακτο τρόπο για τρίτη χρονιά και ξεκινά η συζήτηση για την μόνιμη καταβολή του πετρελαίου».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά πάντα στα δημοσιονομικά όρια. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση.

Η οικονομία πάει καλά, δεν έγινε ως διά μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση, έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο, το μετράνε και το μελετάνε και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Αναφορικά με το πετρέλαιο, γιατί το ρεύμα λύθηκε σε μεγάλο ποσοστό, ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καταργήθηκε το 2016. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες, προσχωρήσαμε σε δίκαιες παροχές.

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα για το πετρέλαιο, το οποίο δόθηκε για τρίτη χρονιά προσωρινά. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί από το 2025 να γίνει συζήτηση για να καταστεί το δίκαιο αυτό μέτρο μόνιμο. Μας βοήθησαν τα επιδόματα, ωστόσο δεν μένουν για πάντα».

Πηγή: ieidiseis.gr