Αγρότες: Ενισχύονται τα μπλόκα – Την Τρίτη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Αν δεν ικανοποιηθούμε, θα κατέβουμε στην Αθήνα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι την ερχόμενη Τρίτη έχουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματά τους.

Με κύρια αιτήματα την ενέργεια, που αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και τις επιδοτήσεις, εκπρόσωποι των αγροτών από όλα τα μπλόκα της χώρας, θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας ταχύτερη απονομή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

«Αν δεν χρηματοδοτήσουμε τον αγρότη, κτηνοτρόφο στη βάση, δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές στο ράφι», λέει, μιλώντας στο MEGA, o Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου.

Άλλα προβλήματα που θα θέσουν οι αγρότες στον πρωθυπουργό, είναι οι «ελληνοποιήσεις και τα μεταφορικά».

«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μπορούμε να πούμε τα προβλήματα, το θέμα είναι α λυθούν κιόλας. (…) Οι επιδοτήσεις δεν έχουν δοθεί στη Θεσσαλία, ούτε ένα ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Καπούνης.

Από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος Στέλιος Ζεύλης, σημειώνει:

«Η στήριξη του πρωθυπουργού είναι να μη μας πληρώνει ούτε τις αποζημιώσεις. Εμένα 2 χρόνια έχει να πληρωθεί αποζημίωση για ζώα και έχει μειωθεί 40 – 50%».

Για μεγάλα προβλήματα κάνει λόγο και ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, παραγωγός πατάτας.

«Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, δεν αντέχει ο πρωτογενής τομέας αυτές πιέσεις. Στα 58 μου σκέφτομαι να αλλάξω επάγγελμα, δεν βγαίνει με τίποτα».

Όπως λέει ο ίδιος, θέμα υπάρχει και με την πράσινη ανάπτυξη.

«Δεν έγινε σωστή η κατανομή των επιδοτήσεων από την ΕΕ».

«Μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους»

Για το θέμα μίλησε στο MEGA και η εργατολόγος, Μαρλέν Ασημακοπούλου.

«Είναι πολύ δύσκολο επάγγελμα, έχουν μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους. Υπάρχουν αυξήσεις στο κομμάτι της ενέργειας που αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Όπως λέει η ίδια:

«Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στα αιτήματά τους και σε αυτό που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση. (…) Θα πρέπει να γίνει κάτι και στο τελικό προϊόν γιατί αυτό που γίνεται στην καθημερινότητα του κόσμου είναι ακραίο πια».

«Αν δεν ικανοποιηθούμε, θα κατέβουμε στην Αθήνα»

Για… απόβαση των αγροτών στην Αθήνα κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο Γιάννης Βάγγος, μέλος πανελλαδικής συντονιστικής μπλόκων, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Δεν τα ακούμε καθόλου καλά (σ.σ. τα μέτρα) και σε λάθος κατεύθυνση. Δε γίνεται να συνεχίσει αυτή η ακρίβεια, να έχουμε εμείς αυτό το ρεύμα, αυτό το πετρέλαιο και να μας γλεντάνε 4 πάροχοι ενέργειας και 4 σουπερμάρκετ. Θέλουμε ειλικρίνεια από την κυβέρνηση, δε θέλουμε επικοινωνιακά τρικ».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Ζητάμε το αφορολόγητο πετρέλαιο για να παράγουμε φθηνά και να τρώει η χώρα μας φθηνά».

Ο κ. Βάγγος επισημαίνει πως αν δεν ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα των αγροτών που είναι για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

«Αν δε μας το δώσουν, θα σας έρθουμε στην Αθήνα με τα τρακτέρ, δε γίνεται κάτι άλλο. Ζητάμε δύο πράγματα, ρεύμα και πετρέλαιο. (…) Δεν υπάρχει άλλη λύση, τι άλλο να κάνουμε. (…) Τα προβλήματα έβγαλαν τους αγρότες στους δρόμους».

Μεγάλο θέμα είναι και οι έλεγχοι στην αγορά. Όπως προβλέπει ο Γιάννης Βάγγος, οι αυξήσεις θα συνεχίσουν, οι οποίες θα επηρεάσουν και το ήδη ακριβό ελαιόλαδο.

«Αν συνεχίσει αυτό ο κόστος και η έλλειψη εργατών, μπορεί να φτάσει και 30 ευρώ. (…) Φωνάζουμε για την ακρίβεια».

Πολιτικές αντιπαραθέσεις με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις

O Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής ΝΔ, η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και η Βάσια Αναστάσιου, μέλος Κ.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

O Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής ΝΔ, είπε πως και ο πρωθυπουργός κα η κυβέρνηση είναι μαζί με τους αγρότες.

«Σε πολλά που λέμε έχουν δίκιο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα δημοσιονομικά μέσα της χώρας είναι απεριόριστα. Σε ορισμένα ζητήματα, όπως το ρεύμα ή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, το έχει ήδη αναγνωρίσει. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της δίνονται για να παράσχει στους αγρότες αυτά που αποφασίσει τι είναι δίκαια αιτήματα. Δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα. Την Τρίτη θα γίνει συζήτηση με τον πρωθυπουργό και πιστεύω πως θα υπάρξει συμφωνία και ελπίζω μετά τη συμφωνία να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Εγώ ελπίζω να είναι διαπραγματευτικό όπλο(σ.σ το να κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ). Το θεωρώ εκβιασμό εις βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είπε με τη σειρά της πως τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια.

«Χτες είμασταν στη Λάρισα που ήταν οι αγρότες που είναι στους δρόμους με δίκαια αιτήματα. Οι προσβολές της ΝΔ είναι συνεχείς προς τους αγρότες. Ο κ. Αυγενάκης πριν από ένα μήνα στην Παγκόσμια Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας στο Βερολίνο είπε, πως είναι κομματικά υποκινούμενη, άλλοι βουλευτές της ΝΔ  τους χαρακτηρίζουν τεμπέληδες και στο δια ταύτα δεν φέρνουν λύσεις. Εμείς οι λύσεις που προτείνουμε είναι κοστολογημένες και απολύτως λογικές. Μία κυβέρνηση που έχει κάνει πάνω από 10 δις απευθείας αναθέσεις ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει; Νομίζω πως ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να δώσει ως υπερκέρδη σε διυλιστήρια και παρόχους ενέργειας. Άρα έχει μία διαφορετική επιλογή, να στηρίξει και πάλι τα καρτέλ , και το κάνει για πέμπτο συνεχές χρόνο. Από την άλλη πιστεύω πως τα προβλήματα πρέπει να προλαμβάνονται».

Η Βάσια Αναστάσιου, μέλος Κ.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, είπε πως το ΠΑΣΟΚ έχει δική του θέση.

«Λες είναι δυνατόν να καταστράφηκαν τόσα στρέμματα και να μην έχει γίνει καμία αλλαγή σε αυτά που έδωσε η κυβέρνηση. Βλέπουμε την χώρα μας να πληρώνει 10 δις για εισαγωγή προϊόντων στα οποία έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δίπλα στους αγρότες να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους γιατί είναι η βάση της χώρας μας».

Στο «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε και ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

«Τρίτη και 13 με τον κ. Μητσοτάκη. Ελπίζω να ικανοποιηθούμε και μνα είναι σημαδιακή η μέρα. Ξεκινάμε από την μείωση του κόστους παραγωγής γι’ αυτό ζητάμε αφορολόγητο. Ζητάμε την μείωση της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά. Αυτό δεν κοστίζει στην κυβέρνηση εκεί να αποφασίσει πως οι πάροχοι ενέργειας θα μειώσουν τα υπερκέρδη. Το κράτος έχει τους μηχανισμούς να γνωρίζουμε πόσα λίτρα πετρέλαιο χρειάζεται κάθε στρέμμα. Θα κάνουμε ένα διάλογο και του θέσουμε τις προτάσεις και περιμένουμε να πάρουμε απαντήσεις σε αυτά. Θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Αθγενάκης πώς ενώ η χώρα μας πήρε τα ίδια με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, στις τσέπες των αγροτών έφτασαν 40% λιγότερες επιδοτήσεις; Πού πήγαν τα 300-400 εκατ. ευρώ. Είναι υπόλογος απέναντι στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους».

Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος συνεταιρισμού ΘΕΣ ΓΗ και αγρότης, είπε με την σειρά του:

«Θα πάει αντιπροσωπεία από εμάς στην Αθήνα να μιλήσει με τον πρωθυπουργό. Τα 80.000 στρέμματα είναι κάτω από το νερό, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Μία λύση θα βρεθεί για το πετρέλαιο. Εμείς τι θα κάνουμε. Έχουμε στείλει παντού αιτήσεις και κανείς δεν μας δέχτηκε, μόνο ο περιφερειάρχης μας. Δεν μας δέχτηκαν γιατί θέλουμε να είμαστε και εμείς εκεί όταν θα πάρουν αποφάσεις για τη ζωή μας. Ο κ. Αυγενάκης μας είπε πως δεν μιλάει με τα μπλόκα αλλά τώρα που βγήκαν όλοι το έκανε. Ο κ. πρωθυπουργούς ήρθε τρεις φορές εδώ αλλά θέλουμε έργα. Ζητάμε μία χωριστή συζήτηση με τον πρωθυπουργό».

Πολιτική αντιπαράθεση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Φωτιές» έχει ανάψει στο πολιτικό σκηνικό η εκδήλωση για την κεντροαριστερά που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει. Πρέπει να τεθεί το ερώτημα στον κ. Τεμπονέρα. Προσωπικά εγώ αλλά και ο πολιτικός μας χώρας είμαστε ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο και πρέπει να προσπαθήσουμε για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου. Πάντοτε συντεταγμένα και το πλαίσιο του συλλογικού μετώπου», είπε η κ. Νοτοπούλου ενώ σε σχέση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια είπε:

«Είμαστε με την υπεράσπιση του Συντάγματος και του δημοσίου πανεπιστημίου. Είμαστε απέναντι στην προσπάθεια υποβάθμισης του δημοσίου πανεπιστημίου. Δεν είναι θέμα κομματική πειθαρχίας είναι ο λόγος που είμαστε στην Αριστερά. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο που μπορεί να προσφέρει στη συνέχεια. Θα δοθεί χώρος σε πανεπιστήμια που έχουν κατηγορηθεί μα πτυχία μαϊμού που θα κάνουν συμπράξει με άλλα πανεπιστήμια».

Η Βάσια Αναστάσιου είπε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια:

«Στις προγραμαμρτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το πρόβλημα με αυτό το νομοσχέδιο ήταν ότι έγινε κρυφά. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να πηγαίναμε σε έναν εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Ήδη έχουν γίνει αιτήσεις με κερδοσκοπικά ιδρύματα. Έχουμε ενστάσεις και θα συζητηθεί. Το θέμα είναι πως έχουν δοθεί κονδύλια λιγότερα».

O Γιάννης Λοβέρδος είπε με τη σειρά του:

«Έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν διαχρονικά επί της ουσίας αλλά έχουν αρνηθεί να κάνουν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να υπάρχει».

πηγή: MEGA TV