Άγιος Νικόλαος: Ο προστάτης των ναυτικών

Αφιερωμένη σε όλους τους ναυτικούς είναι η σημερινή ημέρα, κατά την οποία εορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των απανταχού θαλασσοπόρων. Ιδιαίτερη μέρα είναι και για τα νησιά, τόποι που κατεξοχήν γεννούν ναυτικούς και γενικότερα ανθρώπους που αγαπούν τη γλυκιά μαγεία της θάλασσας.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ. Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους, την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Πολύ γρήγορα, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα αισθήματα, άρχισε να διαθέτει την περιουσία του σε άπορα ορφανά, φτωχούς και χήρες.Ο Νικόλαος, έπειτα από ένα ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ, χειροτονήθηκε ιερέας στα Πάταρα. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας.

Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, έκαναν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.Από τη νέα του θέση ο Νικόλαος επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων. Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια.

Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας, έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του.

Ο Άγιος Νικόλαος πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 330 μ. Χ. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς τα λείψανά του άρχισαν να τρέχουν άγιο μύρο. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα έως και τον ενδέκατο αιώνα, και το 1087 κάποιοι ναύτες τα έκλεψαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας άρχισε να τρέχει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυμούσαν από την ευωδία του μύρου αυτού. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο Άγιος Νικόλαος , θεωρείται ο κατ” εξοχήν προστάτης των ναυτικών και του Πολεμικού Ναυτικού, γιατί στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του. Επίσης πολλά πλεούμενα παίρνουν το όνομά του και ως προστάτης των ναυτικών αναφέρεται και σε πολλά νησιώτικα τραγούδια.

Η ζωή του Αγίου Νικολάου ήτανε υποδειγματική  αφού καλλιέργησε τα ανώτερα συναισθήματα της ψυχής, την εγκράτεια, την πραότητα και  την ταπείνωση, ενώ παράλληλα δίδαξε την ελεημοσύνη  και προάσπισε την πίστη, ενάντια σε κάθε μορφή κακοδοξίας. Αυτό το πρότυπο «εμπότισε» και την κουλτούρα μας  που χαρακτηρίζεται από τη φιλανθρωπία, τον αλτρουισμό, τη φιλοξενία, τον εθελοντισμό και  την αλληλεγγύη. Απονέμουμε ως τοπική κοινωνία την ύψιστη τιμή στον πολιούχο Άγιο μας, ακολουθώντας καθημερινά τα «αχνάρια»  του στους σύγχρονους παλμούς της ζωής».

 

tadeefi.wordpress.com