Άδωνις Γεωργιάδης: Νόμιμα «φακελάκια» και παράνομες διακομιδές

Ο Άδωνις Γεωργιάδης νομιμοποιεί το φακελάκι με τα απογευματινά χειρουργεία και επαναφέρει το δόγμα «όποιος έχει λεφτά, χειρουργείται».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαιώνει καθημερινά τους χειρότερους εφιάλτες των υγειονομικών. Το 2022, όταν νομοθετήθηκαν τα απογευματινά χειρουργεία, τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στο ΕΣΥ έλεγαν ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί το φακελάκι. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να το παραδεχτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη.

 «Θέλω να μιλήσω με ειλικρίνεια στον κόσμο. Σήμερα κάποιος που δίνει φακελάκι πάει γρηγορότερα ή όχι; Δεν θα έπρεπε καθόλου να συμβαίνει. Το πολεμάω, το απεχθάνομαι, το μισώ» είπε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον Real FM και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως συμβαίνει. Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα θα μειωθεί και το φακελάκι. Γιατί δεν θα έχει νόημα ο γιατρός να παίρνει τα χρήματα μαύρα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί και να έχει ποινικές κυρώσεις αφού θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του. Αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά θα πληρώσει νόμιμα και θα τα βάλει στη φορολογική του δήλωση». Αφενός ο Άδωνις Γεωργιάδης επαναφέρει το δόγμα «όποιος έχει λεφτά, χειρουργείται», αφετέρου νομιμοποιεί το φακελάκι.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υγειονομικών
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως με λογοπαίγνια και λαϊκίστικα ευφυολογήματα ο υπουργός των νεοφιλελεύθερων ειδικών αποστολών και των αντικοινωνικών «μεταρρυθμίσεων» προσπαθεί να δικαιολογήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας. «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι με τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιείται περαιτέρω το “φακελάκι” και το παραεμπόριο και μετακυλίεται το κόστος στην τσέπη του ασθενή, αφού ο καθένας μπροστά στον πόνο του θα μπει στον πειρασμό να πληρώσει, γιατί υποτίθεται ότι τελειώνει αμέσως, καταλύοντας ουσιαστικά τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ» τονίζει και προσθέτει πως η μόνη λύση είναι να στελεχωθεί το ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό ούτως ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη συνταγματικά προβλεπόμενη ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας. «Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις Αδώνιδος και Κυριάκου Μητσοτάκη» καταλήγει ο ίδιος.

Από την πλευρά τους, οι υγειονομικοί δηλώνουν σε κάθε τόνο την αντίθεσή τους με τα απογευματινά χειρουργεία. «Σε ένα σύστημα Υγείας που το 40% είναι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, από τα πιο ιδιωτικοποιημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποφασίζεις απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή των ασθενών. Τέτοια χρήματα εμείς δεν τα θέλουμε» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. Συμπληρώνει ότι το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. Ενδεικτικά, στο «Αττικόν» λειτουργούν οι 7 στις 14 χειρουργικές αίθουσες και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 43. Σε αυτή την κατάσταση, εάν θέλει η κυβέρνηση να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων, «πρέπει να τις επικαιροποιήσουν και να προσλάβουν νοσηλευτές και αναισθησιολόγους προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες. Στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, εάν φυσικά υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό, θα μπορούσαν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία με το προσωπικό βάρδιας χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ασθενείς».

Παράνομες διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα
Την ώρα που ο υπουργός Υγείας επικαλείται τη νομιμότητα για να δικαιολογήσει το φακελάκι, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως μια σειρά από διοικήσεις νοσοκομείων, όπως του νοσοκομείου Καλαμάτας, αναθέτουν σε ιδιωτικά ασθενοφόρα τις δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή τη μεταφορά των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο στο σπίτι τους.«Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων επιβαρύνονται κατά πολύ και ταυτόχρονα υπάρχουν κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς» σημειώνει η Ομοσπονδία και διερωτάται «πώς επιτρέπεται σε δημόσιες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία να παρανομούν, καθότι υπογράφουν μη νόμιμες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να λειτουργούν ασθενοφόρα». Μάλιστα, εξηγεί ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο άδειες για ασθενοφόρα μπορούν να διαθέτουν μόνο ιδιωτικές κλινικές ή ασφαλιστικές εταιρείες και μόνο για τους δικαιούχους. Ωστόσο, οι άδειες ασθενοφόρων επινοικιάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες και «το ίδιο το κράτος μέσω των νοσοκομείων παρανομεί». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λύση είναι η σύσταση των θέσεων των οδηγών στα νοσοκομεία και οι προσλήψεις οδηγών, κάτι που έχει ήδη γίνει σε κάποιες δομές (π.χ. Άρτα).

.healthstat.