44η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Την αναπαράσταση του Κρητικού Γάμου με μεγάλη διορατικότητα ξεκίνησε ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα» πολλά χρόνια πριν. Πλήθος λαογραφικών στοιχείων διασώζονται στην αναπαράσταση της μυστηριακής αυτής τελετουργίας που αρχίζει στο » Σπίτι του Γαμπρού » με το τραγούδι «Δώσε μας, μάνα, την ευχή» από τους Συλλόγους Ριζίτικων.

Μπροστά πάει το μπαϊράκι με την τζόγια και ακολουθούν οι ζυγιές με τα όργανα, οι τραγουδιστές και οι καβαλάρηδες του Συλλόγου Φίλων Γεωργαλίδικου αλόγου. Με «ριζίτικα» τραγούδια και Κισαμίτικους σκοπούς «παίρνει» ο Γαμπρός τη νύφη από το σπίτι της, πάνω στο πιο όμορφα στολισμένο άλογο με το σιτζαντέ και τα χαϊμαλιά του.

Φεύγοντας τραγουδούν «Επήραμε την πέρδικα την πεντοπλουμισμένη» κι όταν φτάνουν στο σπίτι που θα μείνει το ζευγάρι, λένε «Πρόβαλε μάνα του γαμπρού και πεθερά της νύφης να αποδεχτείς το νιο γαμπρό και την καινούργια νύφη». Εκεί στήνεται μεγάλο γλέντι, με τους χορευτικούς Συλλόγους της περιοχής να μας παρουσιάζουν το ιδιαίτερο χορευτικό ύφος της Κισάμου. Με τον Κισαμίτικο συρτό να συναντά τους άλλους χορούς της Κρήτης και μαζί ν «απλώνονται σε ολόκληρη την πόλη.
Στην αναπαράσταση του Κρητικού Γάμου, η Κίσαμος μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Κείμενο απο την σελίδα του συλλόγου.

: http://sadentrepese.blogspot.u
Πηγή: kritipress.gr