26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

 Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) έχει καθιερωθεί για να υπενθυμίζει στην παγκόσμια κοινότητα τις σημαντικές διαστάσεις του προβλήματος των ναρκωτικών, ώστε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση: γονείς, εκπαιδευτικοί, νέοι, επαγγελματίες υγείας, κοινωνικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση…

Είναι γεγονός πως η χρήση και κατάχρηση νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών παραμένει σε υψηλά ποσοστά στη χώρα μας, όπως και παγκοσμίως. Όμως, τα τελευταία χρόνια δεν μας απασχολεί μόνο η χρήση ναρκωτικών ή ψυχοδραστικών ουσιών αλλά γενικότερα οι εξαρτήσεις. Έτσι, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξάρτηση από συμπεριφορές όπως η προβληματική χρήση του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των ηλεκτρονικών παιγνιδιών, του κινητού τηλεφώνου, των τυχερών παιγνιδιών, κά. Οι σύγχρονες αυτές εξαρτήσεις, που έχουν πάρει στις μέρες μας ανησυχητικές διαστάσεις, είναι εξίσου σοβαρές και επικίνδυνες για την ψυχοκοινωνική υγεία αλλά και απειλητικές για την ίδια τη ζωή.

Το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, επιλέγει, τα τελευταία χρόνια, την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ως ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση του απολογισμού των δράσεών του.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε πως ο αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις δεν είναι υπόθεση μιας επετειακής ημέρας, αλλά καθημερινός και πως η πρόληψη είναι τρόπος ζωής που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υγιές σχετίζεσθαι, στην παιδεία και την εκπαίδευση και στην ενδυνάμωση του κατακερματισμένου κοινωνικού ιστού.

Πηγή: typoskritis.gr