24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ που πρόσφατα ψηφίστηκε, έπειτα από τη δημοσίευση των αρνητικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου (βάσει των οποίων διακόπτονται οι συμβάσεις των επικουρικών συναδέλφων) και τις κινητοποιήσεις μας και παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας, το επικουρικό προσωπικό και οι συμβασιούχοι – πρώην εργολαβικοί των νοσοκομείων & των προνοιακών μονάδων ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ καθώς:
• Παρατείνεται για 5 μήνες η ομηρία τους & μάλιστα, με διακοπή κι έπειτα εκ νέου συμβάσεις «χτυπώντας» έτσι και το δικαίωμα των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου,
• Δεν προβλέπεται ειδική μοριοδότηση ώστε να προσληφθούν σε νέο διαγωνισμό είτε για μόνιμο προσωπικό, είτε για επικουρικό προσωπικό, (όπως επανειλημμένα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και "προπαγάνδιζαν" οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές) για τους υπηρετούντες επικουρικούς για να προσληφθούν με νέο διαγωνισμό,
• Παρατείνεται για 3 μήνες η εργασία των μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ συναδέλφων και μετά απολύονται,
• Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους επικουρικούς γιατρούς, που θα αρχίσουν να απολύονται από 31 Δεκεμβρίου,
• Δεν γίνεται καμιά μνεία για το πρώην εργολαβικό προσωπικό που βρίσκεται στον αέρα, καθ’ ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αθροίζει στο 24μηνο απασχόλησης τις Συμβάσεις Έργου και εργασίας. Ήδη σε πολλά Νοσοκομεία έχουν πολλούς μήνες απλήρωτοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι (πρώην εργολαβικοί πχ Άρτα κ.α.),
• Δεν προβλέπεται τίποτα για τους παρατασιούχους εργαζομένους την καθαριότητα και σίτιση,
• Δεν προβλέπεται τίποτα για τους εργαζομένους που εργάζονται με μπλοκάκια,
• Δεν προβλέπεται σε καμιά περίπτωση επανασύσταση των οργανικών θέσεων και μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων (πρώην εργολαβικών),
• Επιβεβαιώνεται ότι η προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό (πλην γιατρών) για το 2018 είναι αυτή που αφορά την αντικατάσταση των ήδη υπηρετούντων επικουρικών, άρα οι ελλείψεις προσωπικού θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να μεγαλώνουν (παραμένει για φέτος η αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 2 αποχωρήσεις)
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας – πρόνοιας:
– Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην υγεία μειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά 1619 την τριετία 2015 – 2017, αφού οι «πολυδιαφημιζόμενες» προσλήψεις δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις αποχωρήσεις.
– Μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 350 εκατ. ευρώ και τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατ. ευρώ για το 2018.
– Προωθούν εκβιαστικά την "αξιολόγηση δομών και δημοσίων υπαλλήλων", που οδηγεί στην παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μισθολογική καθήλωση και απολύσεις εργαζομένων.
– Μέσω της ενεργοποίησης του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (που είναι η μετονομασία της ΕΣΑΝ Α.Ε.) προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.
– Συνεχίζουμε να έχουμε απώλειες στους μισθούς, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, και ετοιμάζουν νέα μεγάλη μείωση με τη μείωση του αφορολόγητου.
– Αρνούνται να εντάξουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες και αποκλείουν πολλούς ακόμα και από την καταβολή του ανθυγιεινού.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ & ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, μπλοκάκια, μέσω ΟΑΕΔ ή ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί) και επιπλέον μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες!

Πηγή: typoskritis.gr