11 γεμάτα μικρόβια αντικείμενα του σπιτιού που πρέπει να αντικαθιστάτε συχνά

Αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά στο σπίτι και ξεχνάτε να τα αντικαταστήσετε μπορεί να είναι εστία μικροβίων και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

1. Σφουγγάρια

Τα σφουγγάρια είναι εύκολο να γίνουν εστία μικροβίων και να τα διασπείρουν από τα χέρια σας μέχρι το φαγητό σας. Ακόμα και αν απολυμαίνετε τα σφουγγάρια σας μετά από κάθε χρήση, οι ειδικοί συστήνουν να τα αντικαθιστάτε μία φορά την εβδομάδα.

2. Μαξιλάρια

Τα μαξιλάρια χάνουν την στήριξη και το σχήμα τους με την πάροδο του χρόνου, καθώς και απορροφούν πολλά υγρά, όπως ιδρώτα ή λίπη ακόμα και νεκρά δερματικά κύτταρα. Καλό θα είναι να τα αντικαθιστάτε κάθε δύο χρόνια ή και νωρίτερα .

3. Οδοντόβουρτσα

Με το να πλένετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον, η οδοντόβουρτσα φθείρεται και γίνεται εστία μικροβίων, Καλό θα είναι να την αλλάζετε κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

4. Μη αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής

Τα μαγειρικά σκεύη που δεν έχουν αντικολλητική επιφάνεια, είναι σύνηθες να γεμίζουν γρατζουνιές και γδαρσίματα, τα οποία συγκεντρώνουν μικρόβια, οπότε καλό είναι να αντικατασταθούν.

5. Καλλυντικά

Αν και η ημερομηνία λήξης για κάθε προϊόν είναι διαφορετική, καλό είναι να τα αλλάζετε κάθε έξι μήνες για να μην μαζευτούν βακτήρια. Πάντα να πετάτε τα καλλυντικά που έχετε χρησιμοποιήσει σε μολυσμένο δέρμα ή μάτι.

6. Πινέλα μακιγιάζ

Καλό θα είναι να καθαρίζετε τα πινέλα σας με ζεστό νερό και ένα άοσμο σαπούνι μία φορά την εβδομάδα περίπου για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις, αφού τα σύνεργα αυτά έρχονται και σε επαφή με το δέρμα σας.

7. Φίλτρα εξαερισμού

Συνήθως τα φίλτρα εξαερισμού έχουν σαφείς οδηγίες που αναγράφουν το πότε πρέπει να αλλαχτούν. Σαν γενικός κανόνας, είναι να αλλάζετε τα φίλτρα κάθε 60-90 ημέρες ή και νωρίτερα εάν κρίνετε ότι είναι βρώμικα.

8. Φάρμακα

Αν και στα φάρμακα υποχρεωτικά αναγράφεται η ημερομηνία λήξης τους πολλές μελέτες αναφέρουν ότι τα φάρμακα δρουν και μετά το πέρας της λήξης τους. Καλό είναι θα είναι να τα πετάτε στην ημερομηνία που αναγράφεται πάνω στο κουτί, καθώς η δράση του δεν θα είναι το ίδιο ισχυρή.

9. Ηλεκτρικά καλώδια

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε φθορά στα καλώδια σας τότε σίγουρα θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε. Οι φθορές στα καλώδια ή στις πρίζες μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα καθώς έχουν μεγάλο κίνδυνο φωτιάς. Δείτε καλά ένα καλώδιο πριν το χρησιμοποιήσετε και αποφύγετε να βάλετε κάποιο χαλί από πάνω.

10. Συσκευές ανίχνευσης καπνού

Προσέξτε την ημερομηνία που αναγράφει στη συσκευή ο κατασκευαστής. Εάν έχει περάσει κατά πολύ η αναγραφόμενη ημερομηνία θα πρέπει να την αλλάξετε. Αυτό αφορά όλες τις συσκευές , με ό,τι μπαταρία δουλεύει.

11. Θήκη φακών επαφής

Για να διατηρήσετε τη θήκη των φακών επαφής καθαρή, θα πρέπει να την ξεπλένετε με φυσιολογικό ορό και όχι με νερό. Καλό θα ήταν να την ανανεώνετε κάθε τρεις μήνες. Αν επίσης η θήκη σας έχει κάποιο είδος φθοράς αντικαταστήστε την αμέσως.

ourlife.gr