Άρση μέτρων για τον κορονοϊό: Τίθεται το θέμα της ατομικής ευθύνης. Τι γίνεται με την οξεία ηπατίτιδα
Tο τέλος της επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας, αλλά και για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό, από την 1η Μαΐου, σήμανε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε την Πέμπτη. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Και στην Ευρώπη και παγκοσμίως βλέπουμε μεγάλη ύφεση των νέων κρουσμάτων, επομένως είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζουμε πια ότι η λύση είναι ο εμβολιασμός, ποιες είναι οι ευαίσθητες ομάδες, επομένως τώρα τίθεται το θέμα της ατομικής ευθύνης. Πάνω από όλα πρέπει να προσέξουμε σε εσωτερικούς χώρους, σε χώρους με συνωστισμό, και όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν κάποια συμπτώματα», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.
«Πηγαίνουμε σταδιακά στα προ κορωνοϊού στοιχεία της καθημερινότητάς. Πάντως, είναι ακόμα καλό σε εσωτερικούς χώρους να κρατάμε τις μάσκες», πρόσθεσε.
Τι γίνεται με την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά
Μιλώντας για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, η κ. Ψαλτοπούλου είπε ότι «Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Ευτυχώς τα περιστατικά που χρειάστηκαν μεταμόσχευση παραμένουν λίγα. Η σύσταση είναι να φροντίζουμε για την υγιεινή των χεριών των παιδιών, προσέχουμε να μην έρθουν σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα».
«Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα των ματιών, και μετά παρατηρούμε κιτρίνισμα του δέρματος, ανορεξία, κόπωση, πυρετό. Σε περίπτωση που ένας γονιός δει στο παιδί του αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσει με τον παιδίατρο», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.