To σύστημα Google Deep Learning κάνει διάγνωση καρκίνου καλύτερα από τους γιατρούς

Η διάγνωση του καρκίνου, ειδικά στα πρώτα στάδια είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Μια μελέτη στο παρελθόν έδειξε ότι η συμφωνία απόψεων μεταξύ των γιατρών μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή με ποσοστό 48%. Ωστόσο η Google θέλει να βελτιστοποιήσει και αυτοματοποιήσει την διαδικασία με το Deep Learning AI, φέρνοντας εκπληκτικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Συνήθως κάθε ασθενής έχει αρκετά slides τα οποία πρέπει να εξετάσει ο γιατρός, με αναλύσεις που φτάνουν έως και τα 10 Gigapixels. Φανταστείτε λοιπόν ένας γιατρός να πρέπει να ελέγξει κατά μέσο όρο χιλιάδες 10 Megapixel φωτογραφίες και να είναι υπεύθυνος για την ανάλυση κάθε pixel. Σίγουρα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν μπορεί να έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Google δουλεύει αρκετά χρόνια πάνω σε συστήματα αναγνώρισης εικόνων, ωστόσο τώρα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη τεχνολογία για την διάγνωση του καρκίνου, και σύμφωνα με τα λεγόμενά της τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

«Ύστερα από μερική τροποποίηση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του συστήματος να εξετάζει εικόνες με διαφορετική μεγέθυνση (όπως θα έκανε ένας παθολόγος), δείξαμε ότι είναι δυνατό να εκπαιδεύσουμε ένα μοντέλο να έχει τις ίδιες ή καλύτερες επιδόσεις από έναν παθολόγο που έχει απεριόριστο χρόνο να εξετάσει τις διαφάνειες».

Το σύστημα δοκιμάστηκε απέναντι σε έναν έμπειρο παθολόγο οποίος είχε όσον χρόνο επιθυμούσε για να εξετάσει τις διαφάνειες. Ο γιατρός πέτυχε localization σκορ 73%, την ώρα που το σύστημα τον ξεπερνούσε με 89%.

Η Google αναφέρει ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τους γιατρούς, αφού αυτή την στιγμή παράγει περισσότερα ψευδή θετικά αποτελέσματα από τους παθολόγους και δεν μπορεί να εντοπίσει άλλες ανωμαλίες που θα εντόπιζε το ανθρώπινο μάτι. Ωστόσο το σχέδιο είναι το σύστημα της Google να επισημαίνει ύποπτες περιοχές για περαιτέρω διερεύνηση από τους γιατρούς. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον σωστότερο υπολογισμό των διαστάσεων του όγκου, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό.

Πηγή: techblog.gr