Νέες ταυτότητες: Πώς θα είναι, πότε θα τις πάρουμε

Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει «σηκωθεί» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πριν από το τέλος του έτους και στόχος είναι μέσα στο 2021, να έχουμε ταυτότητες», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον Σκάι, θα μοιάζουν περισσότερο με το δίπλωμα οδήγησης και θα έχουν πάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συναλλαγές με το κράτος».

Για παράδειγμα, έφερε μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία σήμερα γίνεται στα ΚΕΠ.

«Αυτό θα συνεχιστεί, αλλά θα μπορεί πλέον ένας άνθρωπος να το κάνει αυτόματα χωρίς να πάει στα ΚΕΠ. Όλο το ζουμί είναι να είναι η ψηφιακή υπογραφή στην ταυτότητα να είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Τα βασικά σημεία για τις νέες ταυτότητες

1.    Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019.

2.    Το μοντέλο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή.

3.    Ένα βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή, που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

 

Star.gr