Τι ισχύει στα ενοίκια Μαΐου & Ιουνίου – Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και μικρομεσαίων

Στα τέλη Μαΐου θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια του Απρίλη.
Από τα ενοίκια Μαΐου απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις σε: λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, και μεταφορές, οι οποίες έμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος.

Καμία μείωση του ενοικίου δεν θα δουν οι πληττόμενοι.

Ακόμα, για τα ενοίκια του Μαΐου θα ισχύσει έκπτωση 40% για εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναστολή τον Μάιο.

Η έκπτωση αφορά τόσο στην κύρια κατοικία του εργαζόμενου όσο και στη φοιτητική κατοικία του παιδιού του, και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 50% της ζημιάς.

Τέλος, σχετικά με τον Ιούνιο, υπάρχουν σενάρια για κούρεμα 40% των πληττόμενων επιχειρήσεων όπως γυμναστήρια, σινεμά, κλειστά εστιατόρια.

Νέα προγράμματα ενίσχυσης επαγγελματιών και μικρομεσαίων

Νέα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων θα τρέξουν στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Το ένα, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων με την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μεταξύ 10 και 20 Ιουνίου.

Σχετικά με τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, αναμένεται πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν μεταξύ 28-30 Μαίου. Η ενίσχυση ανά επιχείρηση θα εκκινεί από 4.000€ έως 17.000€

Ακόμα, εξετάζεται ένα πρόγραμμα στήριξης στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης.

Ταυτόχρονα «τρέχουν» οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Νέα αυξημένη αποζημίωση
Ένα πακέτο ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που ήταν κλειστοί τον Απρίλιο, με εξαίρεση την εστίαση, έχει στα σκαριά της η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα είναι ύψους 130 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 100.οοο επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση θα ξεκινά από 1000 έως 4000 ευρώ, ενώ το ποσό θα δίδεται ανεξαρτήτως τζίρου. Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Συνταξιούχοι

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ

«Δεν μπορούν οι συντάξεις να καθιερωθούν στα 384 και στα 360 ευρώ. Πρέπει να βγουν άμεσα οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις. Και να δοθούν και τεχνικά μέσα για να βγουν οι συντάξεις» τόνισε μεταξύ άλλων.

 

madata.gr