ΟΑΕΔ – Επίδομα Ανεργίας: Αύξηση από 1η Μαΐου. Φθηνή στέγη: Ποιοι και πώς θα ωφεληθούν
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ (μεικτά) από την Πρωτομαγιά, φέρνει αυτόματα και μικρές αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΑΕΔ που συνδέονται άμεσα με εκείνον.
Πιο συγκεκριμένα το επίδομα ανεργίας, που μέχρι τον Απρίλιο ήταν σε 407 ευρώ, πλέον από τον Μάιο θα φτάσει στα 438 ευρώ.
Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από αλλά επιδόματα του ΟΑΕΔ τα οποία λαμβάνουν χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι.
Συγκεκριμένα:
επίσχεσης εργασίας,
μακροχρόνια ανέργων,
ειδικό εποχικό επίδομα,
ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
φερεγγυότητας του εργοδότη,
διαθεσιμότητας,
παροχή προστασίας της μητρότητας,
μαθητείας,
ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης.
Φθηνή στέγη: Ποιοι και πώς θα ωφεληθούν
Παράλληλα, φθηνή στέγη για εργαζομένους προβλέπει σχέδιο του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους, με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε νέους και νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.
Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής από τον ΟΑΕΔ, που έχει παγώσει εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το μοντέλο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).
Το μοντέλο που υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζομένους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
Για τις δράσεις αυτές θα αξιοποιηθεί το αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρωθεί στον ΟΑΕΔ από τους λογαριασμούς του πρώην ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), του οποίου ο ΟΑΕΔ είναι καθολικός διάδοχος (οι εισφορές δεν έχουν πάψει να εισπράττονται).