Βουλή: Live η μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης – Θεοδωράκης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται  από το μεσημέρι της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

 Αναφερόμενος ξανά στον Σπύρο Δανέλλη είπε: Η απόφαση κ. Δανέλλη να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ήταν κατάντια. Δεν εξαγοράστηκε ο κ. Δανέλλης, είμαι σίγουρος, αλλά αυτό δεν κάνει μικρότερο το λάθος. Πάντα έβαζε πρώτα την δική του άποψη.

Το Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση, δεν συγχωνεύεται, δεν κάνει τα ρεπό του κ. Καμμένου (…), είπε ακόμα

Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ψηφίσαμε και δώσαμε ζωή σε νομοθετήματα που χωρίς εμάς δεν θα περνούσαν, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και πρόσθεσε: «Η κόκκινη γραμμή υπήρχε και ήταν μία: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Απευθυνόμενος στον Σπύρο Δανέλλη ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: Επιτρέψτε μου πρώτα απευθυνθώ στον κ Δανέλλη: Αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος. Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, στο λάθος υπάρχει σκέψη, υπολογισμός.

Στο βήμα ο Σταύρος Θεοδωράκης

Η τοποθέτηση γεννηματά

«Για μας είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Όχι, δεν σας εμπιστευόμαστε» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, πως επιδιώκει να πείσει τον λαό ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι τα δύο κόμματα στο Κοινοβούλιο και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση προσωπικά στον κ. Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει όριο στη γελοιοποίηση. Έπρεπε να είχατε προκηρύξει εκλογές. Αυτές δίνουν και κλείνουν τα στόματα περί συναλλαγών. Δεν το κάνετε γιατί φοβάστε τον λαό» σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού κι όχι από μεταγραφές βουλευτών».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε όσα έγιναν με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση προσυνεννοημένη φαρσοκωμωδία και διαζύγιο που τυπικά διαλύθηκε.

Η κ. Γεννηματά απάντησε και στη δήλωσε του πρωθυπουργού σχετικά με τη συγκρότηση μίας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης απέναντι στη ΝΔ. «Τη δημοκρατική παράταξη πολλοί την πολέμησαν, τη διεκδίκησαν, αλλά κανείς απ’ αυτούς που σας ακολουθούν δεν μόρεσε να την εκφράσει» τόνισε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τα κόλπα και τις κουτοπονηριές περί προοδευτικού πόλου. «Το Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσει. Με υπολείμματα και γυρολόγους δεν προχωράει η χώρα» επισήμανε.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την αίθουσα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να σταθεί η χώρα συντεταγμένα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και δεν έχει καμία σχέση με τη «κυβέρνηση -κουρελού», όπως την αποκάλεσε, για την οποία ο κ. Τσίπρας ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης.«Δεν σας ενοχλεί που μία υπουργός σας μετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου;» ρώτησε.

Αναφερόμενη στην ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ντροπή να κρύβεται πίσω του και να μην υπερασπίζεται την επιλογή του.

Παρόντος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι δεν είναι λύση για τη χώρα το «φύγε εσύ-έλα εσύ». «Καμία άλλη πολιτική από τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης» παρατήρησε και υποστήριξε ότι χρειάζεται κυβέρνηση αξιόπιστη και προοδευτική, με συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

«Το διακύβευμα των εκλογών είναι μεγαλύτερο από τη νομή της εξουσίας. Ο ελληνικός λαός θα κάνει την ανατροπή και θα αναδείξει ισχυρό το Κίνημα Αλλαγής ή αλλιώς θα μπλέξουμε σε περιπέτειες και διχασμό» κατέληξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Στο βήμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Το ξέσπασμα Τσίπρα

Να ανακαλέσει αμέσως τη σύγκριση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, του μέχρι χθες αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη, ζήτησε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον αρχηγό της ΝΔ, στη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν του επιτρέπει να προσβάλει έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει από το 1976 τη Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας πως είναι μία μεγάλη πρόκληση απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο μετά την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη και πως σε όλα τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει στο τέλος της διαδικασίας.

Ωστόσο, τόνισε ότι «ο μόνος λόγος που ζήτησα τον λόγο είναι διότι θεωρώ -και θέλω να πιστεύω άθελά του -ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις: Συνέκρινε τον μέχρι χτες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό τη Χούντας Σπαντιδάκη. Και αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει».

«Δεν σας επιτρέπω κ. Μητσοτάκη να προσβάλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό και δημοκρατικό φρόνημα τη Σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της Χούντας, τον αυλικό τού βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη». Όπως επισήμανε, η μόνη σύγκριση είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Ρέθυμνο, «αλλά εσείς -γιατί κάποιος άλλος σας το έγραψε- μας λέγατε ότι ο Λαμπράκης είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει και τώρα θυμηθήκατε τον πραξικοπηματία στρατηγό Σπαντιδάκη για να τον συγκρίνετε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη». «Είναι ντροπή και να ανακαλέσετε. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας

«Οι Έλληνες απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη».

Έπειτα από την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου τον λόγο, αναφέροντας ότι δέχεται τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, κ. Μητσοτάκη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορείτε να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις».

Γιατί, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «το μήνυμα της επιλογής του ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σε αυτούς που απειλούν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας». «Είναι ένα μήνυμα ότι οι Έλληνες, απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η διαδικασία

Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από πλευράς κυβέρνησης οι 151 θετικές ψήφοι θεωρούνται βέβαιοι, μετά και το θρίλερ με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος τελικά διεμήνυσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια διεγράφη από το κόμμα του.

Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

madata.gr