Βουλευτικές εκλογές: Όλα τα πιθανά σενάρια

Η τριήμερη μάχη στη Βουλή για τη ψήφο εμπιστοσύνης και η ψηφοφορία της Παρασκευής έβγαλε στην επιφάνεια τα πιθανά σενάρια για το πότε θα στηθούν κάλπες για βουλευτικές εκλογές. Όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές το βράδυ, κιόλας, της 26ης Μαΐου, εφόσον φυσικά χάσει τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας οδηγήθηκε σε αυτή τη δήλωση μετά από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη, ότι με τις ευρωεκλογές θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας έχει δώσει στις ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, κάτι που επί της ουσίας έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας οδηγηθεί σε αυτή την απόφαση – με προαπαιτούμενο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει στις ευρωεκλογές (και τις αυτοδιοικητικές)- τότε δύο είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες: 16 ή 23 Ιουνίου 2019.

Όλα όμως, σε πρώτη ανάγνωση, θα κριθούν ακριβώς από τον συνδυασμό του αποτελέσματος ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, το πρόβλημα τότε θα το έχει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αυτό διότι είναι πολύ πιθανότερο ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγηθεί στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, ακόμα και αν χάσει στις ευρωεκλογές με διαφορά μικρότερη των 4 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία.

Υπέρ αυτού του σεναρίου άλλωστε έχουν ταχθεί αρκετοί συνεργάτες του, εκτιμώντας ότι αν ευρωεκλογές κλείσει τόσο δραστικά η ψαλίδα, τότε στις πιο πολωμένες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Σε αυτή την περίπτωση ο ακριβής χρόνος πιθανότατα να είναι λίγο αργότερα, ακόμα και το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

Ο Οκτώβριος παραμένει στο τραπέζι μόνο στο σενάριο μιας διαχειρίσιμης ήττας στις ευρωεκλογές που θα δώσει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να κερδίσει χρόνο και να καλύψει έδαφος.

madata.gr