Τραγωδία με παιδιά στον Ρίο Γκράντε, πνίγηκε βρέφος, αγνοούνται ακόμα τρεις άνθρωποι

Βρέφος δέκα μηνών ανέσυραν πνιγμένο από τα νερά του ποταμού Ρίο Γκράντε, που αποτελεί φυσικό σύνορο ΗΠΑ και Μεξικού, οι Αμερικανοί συνοριοφύλακες, ενώ ακόμα τρεις μετανάστες, εκ των οποίων οι δύο είναι παιδιά, αγνοούνται μετά την ανατροπή του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν.

Το φουσκωτό ανατράπηκε το βράδυ της Τετάρτης κοντά στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας και οι εννέα επιβαίνοντες σε αυτό παρασύρθηκαν από τα παγωμένα ορμητικά νερά, σύμφωνα με τη μαρτυρία του πατέρα του μικρού αγοριού που ανασύρθηκε νεκρό, κατά την ανακοίνωση της συνοριοφυλακής.

Ο πατέρας κατάφερε να κολυμπήσει και να σωθεί. Ένας συνοριοφύλακας έπεσε στο ποτάμι και διέσωσε τη σύζυγό του και τον 6χρονο γιο τους. Στο παιδί προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κατόπιν διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Άλλος ένας άνδρας και ο γιος του βρέθηκαν στην όχθη.

Οι αγνοούμενοι πιστεύεται ότι είναι ο επτάχρονος ξάδελφος του βρέφους που υπέκυψε, ένα μικρό κορίτσι και ένας άνδρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Παράλογη τραγωδία» χαρακτήρισε το περιστατικό ο Ραούλ Ορτίζ, αξιωματικός της συνοριοφυλακής στον τομέα της Ντελ Ρίο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Το βρέφος ανασύρθηκε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο όπου ανατράπηκε το φουσκωτό από ομάδα έρευνας και διάσωσης της συνοριοφυλακής.

Οι πνιγμοί είναι συχνοί στον Ρίο Γκράντε, καθώς πολλοί μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από τη μία χώρα στην άλλη με παραφορτωμένα πλεούμενα, συχνά αυτοσχέδια, χωρίς σωσίβια. Οι διασώσεις έχουν αυξηθεί από τον Οκτώβριο στον ποταμό καθώς η μεταναστευτική ροή κλιμακώθηκε.

Μόνο στον τομέα της Ντελ Ρίο, έχουν διασωθεί πάνω από 200 άνθρωποι από τον Οκτώβριο, αριθμός αυξημένος κατά 800% από την αντίστοιχη περίοδο του αμέσως προηγούμενου οικονομικού έτους. Ως χθες Πέμπτη είχαν καταγραφεί πέντε πνιγμοί την ίδια περίοδο. Η άνοιξη είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για όσους αποπειρώνται να περάσουν τον ποταμό, καθώς φουσκώνει.

Τους τελευταίους επτά μήνες, η συνοριοφυλακή έχει συλλάβει πάνω από 418.000 μετανάστες στο νοτιοδυτικό τμήμα των συνόρων, αριθμό που ξεπερνά το σύνολο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Οι περισσότεροι είναι υπήκοοι χωρών της κεντρικής Αμερικής.

Η υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων CBP κατέγραψε 283 θανάτους στα σύνορα το 2018, που οφείλονταν σε διάφορους παράγοντες, από αφυδάτωση ως πνιγμούς. Ο αριθμός αυτός ήταν χαμηλότερος από το πιο πρόσφατο ρεκόρ, που ήταν οι 492 θάνατοι το 2005, όταν οι συλλήψεις μεταναστών όλο το έτος έφθασαν το 1,2 εκατομμύριο.

Ειδικοί και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ πιο υψηλός από αυτόν που καταγράφεται επίσημα, καθώς πολλά πτώματα δεν ανασύρονται ποτέ από την έρημο και τον Ρίο Γκράντε.

try { _402_Show(); } catch(e) {}

madata.gr