Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στην Κρήτη: πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία του;

Με το νόμο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, μεταξύ άλλων, εισήχθη διάταξη (άρθρο 26) με την οποία ιδρύονται α) Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και β) Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα εν λόγω Τμήματα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία αντίστοιχου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Η λειτουργία Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο για αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων είχε θεσμοθετηθεί από την «Κυβέρνηση Σαμαρά» με το ν. 4316/2014, αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών στην Κρήτη δεν αποτελεί απλά πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των επαγγελματιών της Κρήτης, αλλά το επιτάσσει η μακροχρόνια λειτουργία της Κρήτης ως brand name και ως ο κορυφαίος πάροχος τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας. Η Κρήτη είναι η πρωτοπόρος περιφέρεια της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού και δεν νοείται να μην υπάρχει λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών.

 

Η Κυβέρνηση δημιουργεί δύο νέα τμήματα τουριστικών σπουδών, δίχως, όμως, πρώτα να θέσει σε εφαρμογή προγενέστερο νόμο που αφορά στη λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών στην Κρήτη. Ένα τμήμα, μάλιστα, που θα λειτουργεί με δίδακτρα φέρνοντας πόρους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και που έχει ως στόχο να δημιουργήσει θεσμό και παράδοση στον τομέα των τουριστικών σπουδών στη χώρα μας που θα αναγνωρίζεται διεθνώς.

 

Το εν λόγω Τμήμα στην Κρήτη μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται (λόγω της καταβολής διδάκτρων) καλύπτοντας τα λειτουργικά του έξοδα δίχως να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και να προσθέτει κιόλας πόρους στο Πανεπιστήμιο. Κυρίως, όμως, όλη η φιλοσοφία της λειτουργίας του είχε ένα σαφή σκοπό: να γίνει η προμετωπίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Ο τομέας του τουρισμού είναι ο πλέον κατάλληλος για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού, αφού αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

 

Η ιδεοληψία της Κυβέρνησης φαίνεται πως δρα αποτρεπτικά για την ενεργοποίηση της λειτουργίας ενός Τμήματος που θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης. Έτσι, τον Μάιο του 2015, στο νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ είχε δώσει προς διαβούλευση, προβλεπόταν η κατάργηση του, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων με αποτέλεσμα την απόσυρση της διάταξης αυτής. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδεικνύει ολιγωρία και να μην προχωρά στην έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών διατάξεων για τη λειτουργία του τμήματος.  

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

1.    Πότε θα ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση τη διάταξη του ν. 4316/2014 για τη λειτουργία Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης;

2.    Για ποιο λόγο κωλυσιεργεί και καθυστερεί η λειτουργία του εν λόγω Τμήματος;

3.    Συμφωνεί το Υπουργείο με την αναγκαιότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών  τμημάτων τα οποία θα προσελκύσουν φοιτητές από το εξωτερικό, θα συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των Πανεπιστημίων, θα αναβαθμίσουν το ρόλο και το κύρος των Πανεπιστημίων και θα συνεισφέρουν στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού;  
Πηγή: typoskritis.gr