Θα προσγειωθεί στην ελληνική πραγματικότητα;

 Γράψαμε ξανά για την απόφαση της κυβέρνησης να αποταθεί στον Γερμανό επιστήμονα Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ ζητώντας του να οργανώσει μια επιτροπή που θα διερευνήσει τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να μην επαναληφθεί μια τέτοια καταστροφή στο μέλλον.

 

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Κανείς δεν αμφιβάλλει για τις ικανότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία του διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών και χαιρόμαστε ιδιαίτερα μάλιστα που στις διευκρινίσεις που έρχονται για το έργο που αναλαμβάνει, δεν περιλαμβάνεται η διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, όπως είχε ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες και μάλιστα από τον πρωθυπουργό. Η διευκρίνιση αυτή ήταν αναγκαία, αφού η εξακρίβωση των αιτιών και άρα η απόδοση ευθυνών είναι δουλειά της ελληνικής Δικαιοσύνης, μέσω της εισαγγελικής έρευνας που συνεχίζεται, όπως και της Πυροσβεστικής, μέσω του πορίσματος που αναμένεται.

Οπότε πάμε στην ουσία του τι ακριβώς αναλαμβάνει ο καθηγητής. Αναλαμβάνει να εκπονήσει μια έκθεση με πολιτικές, μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν την πολιτική προστασία και θα καλύψουν τα κενά του συστήματος. Ομως για να δώσει τη σωστή κατεύθυνση ο καθηγητής, θα πρέπει πρώτα να βρει τι πήγε στραβά. Αραγε έχει καταλάβει ακριβώς ο Γερμανός καθηγητής πού μπλέκει;

Θα πρέπει να βουτήξει στους δαιδαλώδεις λαβύρινθους της ελληνικής γραφειοκρατίας, πολυνομίας και πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων και να κατανοήσει πώς δουλεύουν οι ελληνικές υπηρεσίες. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέχρι την Πυροσβεστική, τους αιρετούς, τους διορισμένους, τους σχετικούς και τους άσχετους. Θα πρέπει να συλλάβει και να κατανοήσει μια νοοτροπία εντελώς ξένη για τη γερμανική πραγματικότητα, εντελώς διαφορετική από ό,τι ισχύει στα περισσότερα ευρωπαϊκά, οργανωμένα κράτη.

Επειδή αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε ένα θεωρητικό κείμενο αρχών και οδηγιών, που όμως για να εφαρμοστούν θα πρέπει πρώτα να επανιδρυθεί το ελληνικό κράτος. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για το νέο σύστημα πολιτικής προστασίας που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, το οποίο χαρακτηρίζεται από αοριστία και επίσης δαιδαλώδεις διαδικασίες. Με λίγα λόγια, για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ελληνική αλλαγή. Δύσκολο…

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή: kritipress.gr