Πρώτη η Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε τον διάλογο για την ανάπτυξη των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Η Περιφέρεια Κρήτης πρώτη στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των στόχων της βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ημερίδα για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Ενσωμάτωσή τους στις Περιφερειακές Στρατηγικές.
Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), επιδιώκοντας την παρουσίαση, ανάλυση των στόχων και την ανάληψη πρωτοβουλίας και συνεργείων για την διάχυση και υλοποίηση τους, οργάνωσε τη σημερινή ημερίδα, ξεκινώντας τη δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.
«Ως Περιφέρεια προχωρήσαμε στην πρωτοβουλία σε περιφερειακό επίπεδο μέσα από την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και μέσα από τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά και διαπεριφερειακά δίκτυα», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης προτείνοντας «έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος με την ευρεία έννοια, όχι απλά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζει τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή, θα αναδεικνύει τον πολιτισμικό μας πλούτου, που θα μπορεί να συνθέσει για τη χώρα μας μια αναπτυξιακή πρόταση με πραγματικά μοναδικά χαρακτηριστικά».
Την περαιτέρω ανάλυση του οδικού χάρτη έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Ξενάκης, εστιάζοντας στις δυνατότητες και τις επιλογές που ανοίγονται για την Κρήτη και την αποτελεσματική καθώς και φιλόδοξη συνεργασία Πανεπιστημίου και Περιφέρειας Κρήτης με στόχο την ανάδειξη των αναπτυξιακών αξόνων του νησιού, εστιάζοντας στην αγροδιατροφή, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Στην ημερίδα που έγινε στην Αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, αναλύθηκε η σημασία που έχουν οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που εξειδικεύονται σε 169 υποστόχους και αποτελούν την νέα ατζέντα για το 2030 που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη της βιώσιμης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης, και την προώθησή της σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο συμβάλλοντας και στην τόνωση της υπεύθυνης τοπικής επιχειρηματικότητας. Ειδικά για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη σημασία της αναφερθηκε αναλυτικά ο επίκουρος καθηγητής Κωστής Μανασάκης μιλώντας για πράσινη, γαλάζια και κυκλική επιχειρηματικότητα.
Να σημειωθεί ότι οπως ανέφερε η συντονίστρια Ελένη Χατζηγιάννη Προϊσταμένη Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Εστιακό Σημείο – Focal Point στην Περιφέρεια για το θέμα, η Περιφέρεια Κρήτης δραστηριοποιήθηκε έγκαιρα και πρωτοπόρα στην Ελλάδα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και συμμετέχοντας ήδη σε δύο συνέδρια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες (τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2019), ενώ προσκάλεσε τις Ελληνικές Περιφέρειες, καθώς και φορείς και υπηρεσίες του νησιού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Τον πρωτοπόρο ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης, αναγνώρισε ο Νικόλαος Τράντας Προϊστάμενος Γραφείου Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης που μίλησε για τους οκτώ εθνικούς στόχους και για τη διακυβέρνηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, εξηγώντας τις υποχρεώσεις της χώρας στην τήρηση των στόχων.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων που παρέθεσε ο Γεώργιος Μακρής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) αναφερομενος στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από την ΕΝΠΕ για την εφαρμογή των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Σε παρέμβαση του ο εντεταλμένος σύμβουλος ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων Γιώργος Αλεξάκης αναφερθηκε στην ανάγκη στήριξης των περιφερειακών και τοπικών αρχών, σημειώνοντας την αναγκαιότητα αποκέντρωσης πόρων για να υλοποιηθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγή: typoskritis.gr