Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και τι πρέπει να ξέρετε για την έξαρση της επιδημίας

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας και το ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς δεκάδες είναι τα κρούσματα της επιδημίας γρίπης που έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει απαιτηθεί ακόμη και νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμαναν πως η δραστηριότητα της γρίπης την παρούσα χρονική περίοδο στη χώρα μας είναι αυξημένη όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βρίσκεται στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη.

Ήδη, πάντως, το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στον Ε.Ο.Φ. για την άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, μετά την αύξηση των περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της γρίπης και τι πρέπει να προσέξετε

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη ο Α, ο Β και ο C. Όμως, ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις. Η περίοδος που συνήθως παρουσιάζεται έξαρση της γρίπης είναι η περίοδος Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι:

– πονοκέφαλος

– πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη

– ζάλη και ίλιγγος

– αδυναμία και κομμάρες

– πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες

– έντονοι ιδρώτες

Στη γρίπη αυτή σπάνια υπάρχει τρέξιμο ή μπούκωμα της μύτης, ενώ μπορεί να υπάρχουν βήχας, φτερνίσματα, ανορεξία, ναυτία και έμετος.

Γρίπη ή κρυολόγημα; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Δείτε στον παρακάτω πίνακα τα συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να τα ξεχωρίσετε

Σε πόσο χρόνο μεταδίδεται η γρίπη

Ο χρόνος επώασης του ιού της γρίπης είναι 1-3 ημέρες. Όποιος προσβληθεί μπορεί να την μεταδώσει 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρη αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Μέτρα πρόληψης κατά της γρίπης

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης .

Πώς να προλάβετε την μετάδοση της γρίπης ή του κρυολογήματος

Μια συνολικά καλή κατάσταση υγείας είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στη γρίπη και το κρυολόγημα.

Η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η κατάλληλη άσκηση, ο επαρκής ύπνος και γενικά ο υγιεινός τρόπος ζωής, μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πλύνετε καλά τα χέρια σας και καθαρίστε καλά επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε συχνά σε επαφή.

Αποφύγετε την επαφή με ανθρώπους που πάσχουν και αν έχετε προσβληθεί, μην βιαστείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας.

 

news