Πάνω από 20.000 πρόσφυγες στα νησιά – Απειλές για «λουκέτο» στη Μόρια

 Έσπασαν το όριο των 20.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στις δομές στα νησιά. Με εξαίρεση το πρώτο διάστημα της προσφυγικής κρίσης, το 2015, είναι η πρώτη φορά που οι διαμένοντες στα ελληνικά νησιά ξεπερνούν τις 20.000, με τους αρμόδιους που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι οι δυσκολότεροι μήνες με τις περισσότερες αφίξεις είναι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης!

 

Περιθώριο 30 ημερών έδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να διορθώσει άμεσα τις σοβαρές παρατηρήσεις που κατέγραψαν οι υπάλληλοι της υγειονομικής υπηρεσίας, χαρακτηρίζοντας το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας ακατάλληλο για διαμονή!

Σύμφωνα με έκθεση από την αυτοψία υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Λέσβου, ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια Λέσβου θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Αν το υπουργείο δεν διορθώσει όλες τις παρατηρήσεις, τότε η Περιφέρεια θα βάλει λουκέτο στη Μόρια.

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου, τάσσεται προθεσμία 30 ημερών στο αρμόδιο υπουργείο για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στην απόφαση. «Η κατάσταση είναι δραματική. Εμείς ως Περιφέρεια είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε όπως ορίζει η απόφαση. Δεν θα παραβλέψουμε τις υποχρεώσεις μας. Για εμάς ο νόμος είναι πάντα οδηγός των αποφάσεών μας», λέει η κ. Καλογήρου στον «E.T.».

Αναλυτικά η απόφαση:

Ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια – Λέσβου θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς:

*Στην είσοδο του Κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα.

*Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης διαπιστώθηκαν έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητας των χώρων διαμονής.

*Διαπιστώθηκαν έντονη δυσοσμία στο χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας (μύγες) με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης.

*Ο υπαίθριος χώρος του ανωτέρω Κέντρου παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς, με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών).

*Σε ελαιόκτημα πλησίον του Κέντρου διαπιστώθηκε επέκταση αυτού με πλήθος σκηνών, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πληθώρας διάσπαρτων απορριμμάτων.
Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες-μετανάστες είναι ακατάλληλος, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Ο βιολογικός καθαρισμός

Σε κοροϊδία εκτυλίσσεται ένα από τα βασικότερα και πιο επικίνδυνα προβλήματα, αυτό του βιολογικού καθαρισμού που απαιτείται να φτιαχτεί στη Μόρια.

Όπως περιγράφει και η έκθεση της Περιφέρειας, τα λύματα ποτίζουν τα χωράφια και βρίσκονται παντού μέσα στο Κέντρο Υποδοχής. Είναι ενδεικτικό πως κάθε μήνα ξοδεύει το Ελληνικό Δημόσιο 80.000 ευρώ σε ειδικά οχήματα για να μεταφέρουν αλλού, αφού ακόμα ο βιολογικός είναι στα λόγια, ενώ πρόσφατα η Περιφέρεια επίδωσε στο υπουργείο πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Και ενώ αρχές Σεπτέμβρη συμβαίνουν όλα αυτά, από τα τέλη Ιούνη και συγκεκριμένα στις 23, ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας από τα έδρανα του Κοινοβουλίου δήλωνε ότι «ξεπεράστηκαν τα απαράδεκτα γραφειοκρατικά εμπόδια, υπογράφηκε το έργο του βιολογικού καθαρισμού στη Μόρια, το οποίο είναι κύριο έργο με τέσσερα υποέργα για όλη την περιοχή».

Οπως σχολίασαν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στον «Ε.Τ.», τα γραφειοκρατικά και τεχνικά προβλήματα τελικά παραμένουν, γι’ αυτό, αν και έχει δεσμευτεί το απαιτούμενο ποσό και έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές, το έργο δεν έχει προχωρήσει.

Στο κόκκινο οι αφίξεις

Για πρώτη φορά από το 2016 και μετά, οι παραμένοντες κάτω από άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες και μετανάστες ξεπέρασαν τους 20.000. Η δραματική αύξηση μέσα σε λίγους μήνες, σε συνδυασμό με τις σχεδόν ανύπαρκτες επιστροφές προς την Τουρκία αλλά και τον αναντίστοιχο αριθμό μεταφορών στην ενδοχώρα με βάση τις νέες ανάγκες, έχει δημιουργήσει το απόλυτο χάος στο νησί.

Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή στα νησιά έμεναν 20.110 πρόσφυγες, όταν την ίδια μέρα το 2017 ήταν 12.714 και το 2016 12.888. «Και τους 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες να πάρουν από τα νησιά όπως έχει υποσχεθεί το υπουργείο, με τις καθημερινές πολυπληθείς αφίξεις δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις συνθήκες διαβίωσης.
Απαιτούνται τώρα πιο δραστικά μέτρα, αλλιώς οι τριτοκοσμικές συνθήκες στα τέλη του Οκτώβρη θα δημιουργήσουν εκρηκτικές καταστάσεις», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών στα νησιά, Δημήτρης Πατέστας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

Πηγή: kritipress.gr