Η υψηλή ανεργία αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά

 Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι η ανεργία τους τελευταίους μήνες έχει κολλήσει λίγο πάνω από το 20% διακόπτοντας την πτωτική πορεία που είχε αποκτήσει από το 2014.

 

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας αποκτά δομικά χαρακτηριστικά. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης όπου τα ποσοστά της ανεργίας έχουν επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική.

Ο αριθμός των ανέργων έχει «κολλήσει» κοντά στο 1.000.000 άτομα ενώ η αύξηση της τουριστικής κίνησης δεν έχει προσφέρει έως τώρα μόνιμες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα το πρόβλημα να ανακυκλώνεται.

Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα αναλογικά ήταν η μικρότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της περιπέτειας του α’ εξαμήνου του 2015 και τα βήματα ανάκαμψης μικρά.

Είναι σαφές ότι η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά δημιουργεί αναχώματα στην αγορά εργασίας ενώ η επερχόμενη μείωση στις συντάξεις θα λειτουργήσει υφεσιακά στην πραγματική οικονομία.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ως αντιπολίτευση έχτισαν πολιτικές καριέρες καταγγέλλοντας τη γενιά των 700 ευρώ, τώρα ως κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δημιουργήσει τους εργαζομένους των 300 και 400 ευρώ.

Ας θυμηθούμε τι έλεγαν:

«Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», έλεγαν όλοι οι υπουργοί το 2015.

«Το νομοσχέδιο το έχω έτοιμο στο συρτάρι μου», διαβεβαίωνε τότε ο υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Οπως φάνηκε στην πράξη, ή το συρτάρι του υπουργού ήταν τεράστιο και το νομοσχέδιο χάθηκε ή πολύ απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ενέπαιξε τους εργαζόμενους.

Αλήθεια όμως πώς να αυξηθούν οι μισθοί όταν η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια είχε βυθιστεί στην ύφεση ή βρισκόταν στην τελευταία θέση της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Πώς να δημιουργηθούν βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας όταν οι φόροι και οι εισφορές αυξήθηκαν σημαντικά από το 2015;

Πρόσφατα είναι τα στοιχεία έρευνας σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες δουλεύουν περίπου 200 ημέρες το χρόνο για να καλύψουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Την άλλη εβδομάδα με το καλό, οι φορολογούμενοι θα έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους στο κράτος και από τις 19 Ιουλίου θα δουλεύουν για τον εαυτό τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η οποία κάθε χρόνο επιδεινώνεται.
Επί ΣΥΡΙΖΑ η μερική απασχόληση με αμοιβές των 300 και 400 ευρώ καλύπτει σχεδόν τις μισές νέες θέσεις εργασίας ενώ στον ιδιωτικό τομέα η εργασιακή ανασφάλεια και υποβάθμιση δυστυχώς είναι ο κανόνας.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η δημοσκόπηση της MRB σύμφωνα με την οποία οι πολίτες αξιολογούν ως τα δύο βασικότερα προβλήματα της χώρας την ανεργία σε ποσοστό 62% και το φορολογικό σύστημα με 44%.

Οσο για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά εργασίας οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές.

Το 22,5% του συνόλου των πολιτών περιμένει ότι τους επόμενους 12 μήνες θα διατηρήσει τη δουλειά του αλλά με μικρότερες απολαβές.

Εάν μάλιστα από τις απαντήσεις αυτές αφαιρέσουμε το ποσοστό των πολιτών που δεν αναζητεί δουλειά για διάφορους λόγους, είτε επειδή είναι συνταξιούχοι ή φοιτητές, τότε περίπου το 40% των εργαζομένων περιμένει μείωση μισθών.

Αλλο ένα 12% δηλώνει ότι δεν θα βρει δουλειά ή προβλέπει ότι θα τη χάσει τους επόμενους 12 μήνες.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας και δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί με κορόνες από το υπουργείο, όταν η οικονομία αδυνατεί να δημιουργήσει σοβαρές θέσεις εργασίας.

Οσο η κυβέρνηση αυξάνει φόρους και εισφορές τόσο πριμοδοτεί τη μαύρη και αδήλωτη εργασία ανακυκλώνοντας την κρίση στην αγορά εργασίας.

Οι πρόθυμοι του μεταναστευτικού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, μόνο η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Βερολίνου για επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Η Αυστρία και η Ιταλία ούτε που το συζητούν αλλά ενδιαφέρον έχει ότι ακόμη και η Αλβανία ή τα Σκόπια, που θέλουν να προσδεθούν στο ευρωπαϊκό άρμα και δεν έχουν ισχυρή διαπραγματευτική θέση, αρνούνται τη δημιουργία μόνιμων κέντρων ασύλου στα εδάφη τους. Αντιθέτως, οι υπουργοί Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.κ. Νίκος Κοτζιάς και Δημήτρης Βίτσας έχουν ήδη δώσει διαβεβαιώσεις στη Γερμανία πως θα υπογράψουν τη συμφωνία ακόμη και εντός του μήνα για τις επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα.

Μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναλάβει το ρόλο του προθύμου της Μέρκελ χωρίς να έχει ενημερώσει το Κοινοβούλιο και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους η χώρα μας να γίνει η μόνιμη έδρα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που θα έρχονται από τα τουρκικά παράλια ή θα επαναπροωθούνται από τη Γερμανία.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή: kritipress.gr