Η εικόνα του αστυνομικού φρουρού στο ντου του Ρουβίκωνα καθρεφτίζει τη… γύμνια της ΕΛ.ΑΣ.

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 
«Αιφνιδιάστηκα. Τους είδα ξαφνικά μπροστά μου με κράνη και βαριοπούλες. Παρέλυσα. Δεν ήξερα τι να κάνω. Είχα αναλάβει λίγο νωρίτερα, θα άλλαζα», ήταν οι πρώτες φράσεις της κατάθεσης του 45χρονου αρχιφύλακα, στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτρίζεται η… γύμνια της Ελληνικής Αστυνομίας να αντεπεξέλθει στα αυτονόητα.

Ανέδειξε τους ελλειμματικούς κρίκους της αλυσίδας διαβίβασης των εντολών υψηλόβαθμων αξιωματικών της Αστυνομίας, μέσω στελεχών των περιφερειακών διευθύνσεων και αστυνομικών τμημάτων, προς τη βάση και τον αστυνομικό που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο…

Η εικόνα του αστυνομικού φρουρού της Πρεσβείας του Ιράν, που χθες τα ξημερώματα έγινε στόχος της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, με λευκό μακό μπλουζάκι και το υποπολυβόλο ΜΡ-5 στον ώμο σαν… τσάντα να υπακούει στις «διαταγές» τους, διέσυρε το κύρος της ΕΛ.ΑΣ. με το Αρχηγείο να διατάσσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό προκειμένου να αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν. Τα στελέχη της Αστυνομίας, μετά την «παρέμβαση» του Ρουβίκωνα, διαπίστωσαν από υλικό καμερών ασφαλείας της οδού Στρατηγού Καλλάρη στο Ψυχικό πως τα 10 μέλη του Ρουβίκωνα είχαν φθάσει με μοτοσικλέτες στην περιοχή πολύ νωρίτερα από την εκδήλωση της επίθεσης. Πιθανότατα ήθελαν να επιτεθούν όταν εκεί βρισκόταν ο νυχτερινός σκοπός, ο οποίος όμως φαίνεται να ήταν σε ετοιμότητα και εγρήγορση, περίμεναν τον επόμενο και πέτυχαν την αποδόμηση των μέτρων ασφαλείας, όπως είχε «διαφημίσει» ηγετικό μέλος του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Κοιμισμένοι…

Από τον περασμένο Μάρτιο, και μετά από διαδοχικές επιθέσεις της αναρχικής συλλογικότητας σε πρεσβείες και πρεσβευτικές κατοικίες της περιοχής, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προβεί σε… 37 επιθεωρήσεις σκοπιών και περιπολιών γύρω από χαρακτηρισμένους στόχους.

Τα αποτελέσματα αυτών των επιθεωρήσεων ήταν απογοητευτικά και επικίνδυνα για την ασφάλεια των στόχων, πόσω μάλλον για τους ίδιους τους νωχελικούς αστυνομικούς που τους φρουρούσαν…

Αστυνομικός σκοπός υψηλά διαβαθμισμένου στόχου έπαιζε με το… laptop, με τον ανώτερο αξιωματικό που έκανε την επιθεώρηση να βρίσκεται 5 λεπτά πάνω από το κεφάλι του, χωρίς εκείνος να τον αντιληφθεί, και εκείνος να τον σκουντά για να «ξυπνήσει». Γυναίκα αστυνομικός σκοπός άκουγε μουσική με ακουστικά χωρίς να καταλάβει την παρουσία δίπλα της. Αλλοι σκοποί είχαν κλειδώσει από μέσα την αστυνομική σκοπιά και έπαιρναν έναν υπνάκο!
Αναφορικά με την εμφάνιση αστυνομικών σκοπών, είχαν βρει κάποιους να βρίσκονται στη σκοπιά με… αθλητική φόρμα και πουκάμισο από πάνω και το αντίστροφο.

Σημειώνεται ότι είχαν γίνει 5 συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με συγκεκριμένες εντολές για την άσκηση καθηκόντων σκοπιάς σε όλους τους αξιωματικούς αστυνομικών διευθύνσεων Αττικής και περιφέρειας. Η τελευταία έγινε μετά την ανάρτηση ηγετικού μέλους του Ρουβίκωνα, στην οποία επεσήμαινε τη γενικευμένη προσπάθεια της αναρχικής συλλογικότητας να αποδομήσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από χαρακτηρισμένους στόχους.

«Τι έπρεπε να κάνει»

Σύμφωνα με τις διαταγές ενεργειών των αστυνομικών σκοπών, η παραμονή στο εσωτερικό της σκοπιάς δικαιολογείται για τρεις λόγους. Για ολιγόλεπτη ξεκούραση, για προστασία από άμεσο κίνδυνο και ένοπλη επίθεση και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο αστυνομικός σκοπός πρέπει να κινείται κατά μήκος ή γύρω από το κτίριο-στόχος, ενώ όταν δεν υπάρχει καλός φωτισμός να απομακρύνεται σε απόσταση 15-20 μέτρων από τη σκοπιά, με στόχο να ενημερώνει έγκαιρα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης για τυχόν ύποπτες κινήσεις προκειμένου να έρχονται αστυνομικές ενισχύσεις.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι στις διαταγές προβλέπεται η κλιμάκωση των αστυνομικών ενεργειών, όπως στις περιπτώσεις επιθέσεων του Ρουβίκωνα. Σε αυτήν που εξελίχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο σκοπός δεν θα έπρεπε να κάνει χρήση όπλου ή ακόμη και κλομπ. Επρεπε να βρισκόταν εξωτερικά της σκοπιάς και να ειδοποιούσε το κέντρο, ακόμη και αφήνοντας ανοιχτό το κινητό του τηλέφωνο, και στη συνέχεια με λεκτικό τρόπο να επιχειρήσει να επιβάλει την απομάκρυνσή τους.

Η στιχομυθία ανάμεσα στο μέλος του Ρουβίκωνα και τον 45χρονο ειδικό φρουρό ήταν χαρακτηριστική της ανεπάρκειας ενεργειών αποτροπής ή ειδοποίησης. «Μην πάρεις τηλέφωνο. Βγες για να μη χτυπήσεις από τα γυαλιά. Φύγε, σε παρακαλώ», είπε ο επιτιθέμενος, με τον αστυνομικό σκοπό να παραμερίζει υπακούοντας τις εντολές του. Οταν κάποιο τα μέλη της συλλογικότητας, που έχουν σπάσει τα τζάμια της σκοπιάς και έχουν πετάξει μπουκάλια με μπογιές στην πρόσοψη της πρεσβείας, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Κούρδους αγωνιστές, φεύγοντας επισημαίνει στον σκοπό: «Μην ακουμπήσεις το όπλο σου», το μοναδικό «άλλοθι» του σκοπού θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η ανυπαρξία αλεξίσφαιρης σκοπιάς, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχε κουμπί άμεσης ειδοποίησης του Κέντρου Επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης ή ασύρματος με παρόμοια λειτουργία.

Στο μεταξύ, η «ομάδα δίωξης Ρουβίκωνα» της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, που ασχολείται και επιτηρεί τις κινήσεις μελών του, φαίνεται να μην έχει τα απαιτούμενα πληροφοριακά δεδομένα αποτροπής τέτοιων ενεργειών.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση των ενεργειών του Ρουβίκωνα μπορεί να αντιμετωπιστεί νομοθετικά και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές. Στην επίθεση εναντίον της Πρεσβείας του Ιράν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απρόκλητης έμπρακτης φθοράς και παράνομης βίας κατά του αστυνομικού. Με αυτά τα αδικήματα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, ακόμη και αν δεν υπάρχει ταυτοποίηση των δραστών θα μπορούσαν να ασκηθούν διώξεις σε μέλη της αναρχικής συλλογικότητας που αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτών των δράσεων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή: kritipress.gr