Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» – Αποθέωση για την Μαρία Φαραντούρη

 « “Ο αληθινός πολιτισμός βρίσκεται εκεί όπου κάθε άνθρωπος αναγνωρίζει σε όλους τους άλλους, κάθε δικαίωμα που διεκδικεί για τον εαυτό του” αναφέρει μια παλιά όσο και επίκαιρη ρήση.
Ευτυχώς, εδώ στην Κρήτη έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι η αγκαλιά μας είναι πάντα ανοιχτή, ειδικά για τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
Εύχομαι να απολαύσετε την αποψινή παράσταση, καθώς και ολόκληρο το Φεστιβάλ».
Με αυτά τα λόγια, ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για να ξεκινήσουν το βράδυ της Δευτέρας 27 Αυγούστου οι παραστάσεις του φετινού, 4ου κατά σειρά Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», του πρώτου δημοτικού φεστιβάλ από την εποχή του «Μουσικού Αυγούστου» του Μάνου Χατζιδάκι με διακριτό στίγμα.
Και ήταν μια υπέροχη έναρξη, καθώς η Μαρία Φαραντούρη και οι διεθνούς φήμης μουσικοί που την συνόδευαν, πήραν μαζί τους το κοινό που γέμισε το Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», σε ένα μουσικό ταξίδι «Πέρα από τα Σύνορα» και στο τέλος γνώρισαν , δικαίως, την αποθέωση.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε συνθέσεις του Τούρκου Cihan Türkoğlu αλλά και παραδοσιακά τραγούδια, ελληνικά και από άλλες χώρες. Εκτός από τον συνθέτη και εξαίρετο μουσικό (με θητεία δίπλα στον Ross Daly) και την Μαρία Φαραντούρη, επί σκηνής βρέθηκαν επίσης οι Anja Lechner (τσέλο), Meri Vardanyan (κανονάκι), Νίκος Παραουλάκης (νέι), İzzet Kızıl (κρουστά).
Στον σύντομο χαιρετισμό του πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων: «Θεωρώ καθήκον μου, στο ξεκίνημα του 4ου Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου “Κρήτη, μια Ιστορία πέντε συν ένας πολιτισμοί”, να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν ώστε και φέτος να είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε μια πληθώρα ποιοτικών εκδηλώσεων, δωρεάν: Την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη και τους συνεργάτες της, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δήμου κ. Γιώργο Αντωνάκη, όλα τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής που συνεισέφεραν με διάφορους τρόπους στην διοργάνωση, την Περιφέρεια Κρήτης και την ΔΗΚΕΗ, τους χορηγούς μας, τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν και φυσικά τα παιδιά των κηποθεάτρων, τα οποία δουλεύουν με χαμόγελο και ευσυνειδησία κάθε βράδυ και τους αξίζει το χειροκρότημά σας.
Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Δήμου, υποσχεθήκαμε ότι θα δουλέψουμε σκληρά, ώστε να γίνει και πάλι το Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου. Ένας από τους τομείς που θεωρήσαμε κρίσιμους για την επίτευξη του οράματός μας, ήταν και παραμένει ο Πολιτισμός. Για αυτό και από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε τις αναξιοποίητες δυνάμεις και τις απεριόριστες δυνατότητές που διαθέτουμε.
Αν και κατά πόσον το πετύχαμε, θα το κρίνετε εσείς. Εμείς, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, την αξιοποίηση του εξαιρετικού καλλιτεχνικού δυναμικού του Δήμου, αλλά και της Κρήτης ολόκληρης, τη σύνδεση Πολιτισμού και Τουρισμού, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της πόλης, συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε την πολιτιστική ταυτότητα του Ηρακλείου με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Ένας εξ΄ αυτών -και μάλιστα από τους πλέον σημαντικούς – είναι το φεστιβάλ “Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί”. Το πρώτο δημοτικό φεστιβάλ με διακριτό στίγμα, από την εποχή του «Μουσικού Αυγούστου» του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο, φτάνοντας πια στον 4ο χρόνο του, όχι απλώς έχει βρει το κοινό του αλλά διευρύνει διαρκώς τόσο τα δικά του καλλιτεχνικά όρια όσο και τα όρια της αποδοχής που απολαμβάνει».
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η οποία έκανε έναν απολογισμό των μέχρι στιγμής πεπραγμένων της δημοτικής αρχής στον Πολιτισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Είναι τόσος ο πολιτιστικός πλούτος που διαθέτουμε σε ετούτη την πόλη, ώστε η έμπνευση να έρχεται εύκολα και να μετουσιώνεται σε όραμα. Αρκεί να κοιτάξουμε πίσω από την αγοραία εικόνα των πραγμάτων.
Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα της πολιτιστικής πολιτικής της παρούσας Δημοτικής αρχής.
Για να επιτύχουμε τους στόχους μας δουλέψαμε με σύστημα και διεκδικήσαμε συνεργασίες. Γιατί εμείς στον Δήμο Ηρακλείου πιστεύουμε στις συνεργασίες. Με την Περιφέρεια Κρήτης, με την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με πολλούς άλλους δημόσιους φορείς και ιδιώτες, σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε πολλές δράσεις. Και κυρίως, αναδεικνύουμε τους θησαυρούς που διαθέτει η πόλη και που μέχρι σήμερα ήταν καταδικασμένοι στην αφάνεια».

Πηγή: typoskritis.gr